Misschien dat Geert Wilders ook even in de afcoolbox wil zitten

TINKEBELL

De eerste column in een nieuw jaar leent zich perfect voor goede voornemens en frisse, nieuwe ideeën. En juist van dat laatste heb ik vandaag iets prachtigs voor u in petto: ik ga u trakteren op een project van mijn favoriete Nederlandse kunstenaar Tessa Hendriks (Het Boomhuttenmeisje) dat ze samen met kunstenaar Frouwkje Smit ontwikkelde in een kinderwerkplaats in Amsterdam-Noord.

Eigenlijk was het een idee van de negenjarige Monsif. Hij was namelijk nog weleens boos en als je boos bent, dan heb je een plek nodig om even af te koelen. Om een moment na te denken over waarom je eigenlijk boos bent en om 'tot tien te tellen' zodat je daarna weer kalm naar de wereld kan kijken. Monsif bedacht de 'afcoolbox'.

Tessa en Frouwkje vonden het een prachtplan en met een groep kinderen uit de wijk begonnen ze tijdens een aantal woensdagmiddagsessies te bouwen. Oorspronkelijk met het idee om deze bouwmiddagen te gebruiken als aanleiding om te praten over pestgedrag, samenwerken of je alleen voelen. Onderwerpen die, zeker in deze wijk, van groot belang zijn om bespreekbaar te maken bij kinderen. Maar al heel gauw stormde de eerste op de - toen nog onaffe - afcoolbox af: "Ik wil er NU inzitten. IK HEB HEM NODIG!"

En nee, dat was niet Monsif. Het was een meisje dat regelmatig kampte met woedeaanvallen. Deze afcoolbox bleek voor haar een uitkomst. Na een paar minuten alleen zijn, was de boosheid gezakt en kon ze weer verder. Zonder ergens een probleem van te maken. Het was gewoon over.

Tijdens het bouwen, en ook daarna, toen de afcoolbox tijdelijk in het wereldrestaurant in de buurt werd geplaatst, bleek dat de grootste heethoofden (daarvóór gezien als de grootste probleemgevallen) ook de grootste experts waren voor wat betreft het oplossen van problemen die er speelden bij kinderen. In deze buurt, maar ook meer algemeen, in Nederland.

Het werd duidelijk hoeveel kinderen meekrijgen van onderwerpen zoals de 'minder-Marokkanen'-toespraak van Geert Wilders. Volgens een meisje was de oorzaak van Wilders' woede over Marokkanen overigens overduidelijk: hij was namelijk verliefd geworden op een mevrouw die niet verliefd was op hem, maar op een Marokkaan. En daarom wil hij minder Marokkanen. Logisch (!)

Het liefst zouden de kinderen hem overigens uitnodigen om langs te komen, zodat ook hij even in de afcoolbox kan zitten. Ze zijn nu bezig met het schrijven van een persoonlijke brief aan Wilders. Of, zoals Tessa me aan de telefoon vertelde: "Het zou mooi zijn als de afcoolbox ook op andere plaatsen kwam te staan. In het Tweede Kamer-gebouw bijvoorbeeld. Dat zou fantastisch zijn voor die kids!"

Maar ook grotere tentoonstellingsruimten zouden geweldig zijn. Want dat is wat Tessa doet: Ze zet kleinschalige projecten met kinderen op waarin ze hen al bouwend aan (boom)hutten en andere uitgevonden zaken zelf grote problemen aan laat kaarten en oplossen. En wanneer dat is gelukt verhuist ze die naar een meer museale context waar de effecten nóg zichtbaarder worden.

Voor de afcoolbox geldt dat er, zo schat ik in, nog wel meer van gebouwd gaan worden. Want hij blijkt dus uitermate effectief. En even afkoelen van de woede over de wereld, dat zou iedereen zo nu en dan wel willen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden