Miss Piggy krijgt prestigieuze feministische prijs

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Een voorbeeld voor vrouwen die niet over zich heen laten lopen was ze al langer, maar nu wordt Miss Piggy ook officieel gepromoveerd tot feministisch icoon. Het bevallige varken uit The Muppet Show krijgt binnenkort de jaarlijkse onderscheiding van het Sackler Center for Feminist Art van het Brooklyn Museum in New York.

Seije Slager

Die eer deelt ze met nobelprijswinnaar Toni Morrison en operazangeres Jessye Norman, en enkele andere vrouwelijke rolmodellen. Volgens een verklaring van het Brooklyn Museum "voegt Miss Piggy zich verdiend in dit uitgelezen pantheon van bijzondere vrouwen die de prijs eerder kregen. Miss Piggy belichaamt uitzonderlijke geestkracht, vastberadenheid en durf, en heeft miljoenen jonge mensen belangrijke lessen bijgebracht over het overwinnen van obstakels."

Dat het obstakel in kwestie veelal Kermit de Kikker heet, en Piggy's uitzonderlijke geestkracht, vastberadenheid en durf zich in zulke gevallen vaak uiten in de vorm van een karatetrap, weerhoudt Kermit er niet van om aanwezig te zijn bij de uitreiking op 4 juni.

Miss Piggy zelf reageerde, volgens dezelfde persverklaring, verheugd op het nieuws: "Moi is thrilled - maar, eerlijk gezegd, niet verbaasd."

Feministisch?
Toch zou het natuurlijk best kunnen verbazen dat uitgerekend Miss Piggy een feministische onderscheiding krijgt.

We hebben het hier immers over een vrouw die voornamelijk gespeeld is door een man: Frank Oz. Die bovendien een behoorlijke fascinatie met haar uiterlijke voorkomen aan de dag legt. Die daarnaast wanhopig een huwelijk najaagt met Kermit de Kikker. En wier gedrag - het ene moment poeslief, even later volledig over de rooie - je gerust hysterisch kunt noemen, en dat is een nogal ouderwetse en clichématige manier om vrouwelijke karakters neer te zetten.

Dus hoezo, feministisch?

Toch wel, zo betoogde Erin Cunningham vorig jaar op website The Dialy Beast. Om te beginnen is haar focus op uiterlijk nu niet bepaald van het onderdanige soort. Of, zoals Piggy het zelf verwoordde in haar zelfhulpboek Miss Piggy's Guide to Life uit 1981: "Schoonheid bestaat in het oog van de waarnemer, en af en toe kan het nodig zijn om een domme of slecht geïnformeerde waarnemer een blauw oog te slaan."

Daarnaast heeft ze zich nooit schuldig gevoeld over het feit dat ze niet helemaal aan het ideaaltype van de slanke vrouw voldoet. Integendeel, met veel bravoure bracht ze in de hoogtijdagen van de aerobics haar eigen trainingsmethode aan de man, die vooral bestond uit veel eten: Snackcercise.

(artikel gaat door onder de video)


"De definitie van feminisme is met de jaren veranderd", schrijft Cunningham. "Het betekent inmiddels meer dan simpelweg gelijkheid tussen de seksen. Het is nu een breder cultureel onderzoek naar hoe vrouwen elkaar en zichzelf behandelen. Het viert kracht en zelfvertrouwen."

Dan heb je aan Miss Piggy inderdaad een goeie. Wie dat niet gelooft moet nog maar eens een compilatie van haar karatetrappen bekijken:

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden