Mismaakte vissen door afvalwater uit de farmaceutische industrie

©Thinkstock

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het afvalwater van farmaceutische bedrijven zoveel medicijnen bevat dat vissen er mismaakt van worden. Op drie verschillende continenten blijkt de concentratie farmaceutische ingrediënten in het water alarmerend hoog is.

Dat meldt Nature News vandaag. Lange tijd is gedacht dat het de schuld was van consumenten die hun medicijnen door de afvoer spoelden, dat er wereldwijd steeds meer hermafrodiete vissen, slakken en kikkers voorkwamen. Anticonceptiepillen bijvoorbeeld, waar oestrogeen in zit, kan de hormoonhuishouding van dieren ernstig verstoren, zelfs nadat het water door een zuiveringsinstallatie is gegaan.

Er werd bovendien altijd vanuit gegaan dat het water uit farmaceutische bedrijven schoon genoeg is, vanwege hoge normen voor waterkwaliteit en omdat bedrijven geen kostbare ingrediënten willen verspillen. Maar uit een serie onderzoeken in Frankrijk, India en de Verenigde Staten blijkt dat deze bedrijven wel degelijk veel schadelijke stoffen lozen.

In het gezuiverd afvalwater van fabrieken vlakbij Hyderabad in India werd een hoge concentratie medicinale ingrediënten aangetroffen. Bij twee waterzuiveringsinstallaties bij New York, dat water zuiverde van farmaceutische bedrijven, vonden onderzoekers vergelijkbare concentraties.

Nu hebben onderzoekers voor het eerst ook in Europa aangetoond dat farmaceutische bedrijven sterk vervuild water lozen. Dat hebben ze tevens in verband gebracht met geslachtsproblemen van vissen in de Franse rivier de Dore. Patrick Phillips, van het US Geological Survey, die het onderzoek in de VS leidde: 'Er werd gedacht dat dit nooit kan gebeuren in een land met hoge milieunormen en een goede productie. Maar de onderzoeken in de VS en Frankrijk bewijzen dat dat niet waar is.'

Het Franse ministerie van milieu gaf opdracht onderzoek te doen bij een rivier vlakbij een fabriek die steroïden produceert. Aanleiding daarvoor was dat er in de omgeving abnormale vissen waren aangetroffen.

Stroomafwaarts van de fabriek bleek gemiddeld 60 procent en in sommige gevallen 80 procent van de vissen zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken te hebben. Stroomopwaarts was dat maar 5 procent. Volgens de Franse onderzoekers belemmert dit niet alleen de voortplanting, maar is het ook een signaal dat andere soorten problemen kunnen hebben. Bovendien heeft het kleiner worden van de vispopulatie consequenties voor het hele ecosysteem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden