Mislukte samenwerking met collega-coach kost Hes de kop

Fedor Hes vertrekt per direct als trainer van het Nationaal Zweminstituut Amsterdam. Dat komt niet geheel onverwacht. Hes kwam de laatste jaren steeds meer alleen te staan.

Hes was in september aangesteld als een van de twee trainers van het olympisch steunpunt in Amsterdam. Het klikte echter niet met collega-trainer Martin Truijens. Gisteren hakte Jacco Verhaeren als technisch directeur van de zwembond KNZB de knoop door. Verhaeren: „Goede samenwerking tussen de trainers is een voorwaarde in de nieuwe visie. Dat bleek niet mogelijk, op technisch en op communicatief gebied. Dan heeft doorgaan geen enkele zin.”

Het wekt geen verrassing dat Verhaeren de kant van Truijens koos. Verhaeren heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij niet erg gecharmeerd is van de trainer Hes. Toen Verhaeren alleen nog coach in Eindhoven was van onder anderen Pieter van den Hoogenband liet hij zich regelmatig laatdunkend uit over Hes. Op het EK van 2004 omschreef hij de werkwijze van zijn collega bij TZA als laissez faire (laat maar waaien). Hes zou maar wat doen.

De Zomerspelen van 2004 waren voor de zwemmers van Hes niet succesvol. In Athene haalde hij via de media hard uit naar de ’mens’ Verhaeren. Ontslag bij TZA volgde. Zijn zwemmers bleven echter solidair. Ze vormden samen een team.

Hes leefde van zijn spaargeld. In november 2004 maakte hij als trainer zijn grootste triomf mee. Marleen Veldhuis werd in Indianapolis wereldkampioene op de kortebaan. Maar zijn ploeg liep daarna langzaam leeg. Een jaar geleden vertrok Chantal Groot.

Na het tegenvallende EK in Boedapest in augustus ging ook Veldhuis weg. Ze stapte over naar het Nationaal Zweminstituut Eindhoven.

Verhaeren is sinds vorig jaar óók technisch directeur van de bond. Hij had Veldhuis al veel eerder geadviseerd om te vertrekken bij Hes. Hij meende dat de potentie van Veldhuis onvoldoende werd benut. De vorderingen van de Twentse in deze winter – met een reeks persoonlijke records – lijken Verhaeren gelijk te geven. Zondag benaderde Veldhuis in Antwerpen, ondanks haar zware voorbereiding op het WK, op de 100 meter zelfs de toptijd van Inge de Bruijn.

In het ’steunpunt’ Amsterdam, waar veelal jonge zwemmers trainen in het Sloterbad, diende Hes zich te schikken naar de filosofie van Verhaeren. Die ziet in bewegingswetenschapper Truijens wel een geestverwant. Na het afscheid van Johan Kenkhuis in december had Hes alleen nog Moniek Nijhuis, Nick Driebergen en Bas van Velthoven onder zijn hoede. Voor hen hoopt de KNZB op korte termijn een opvolger van Hes aan te stellen, als assistent van Truijens. Voor Hes, die een jaarcontract had, wordt tot 1 juni een andere functie binnen de bond gezocht.

Verhaeren: „Het verleden tussen Fedor en mij heeft hierin geen rol gespeeld. Die strijdbijl was allang begraven.” Hes was niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden