Mislukte Fransman hoopt op Barça

Oud-premier van Frankrijk Manuel VallsBeeld AFP

Nadat hij de Franse politiek via een achterdeur verliet, aast Manuel Valls, oud-premier van Frankrijk nu op de burgemeesterspositie van Barcelona. 

Valls schopte het weliswaar tot premier, maar zijn grote doel –het presidentschap – bleef onbereikbaar. Als premier onder de mislukte president François Hollande ging ook hij ten onder. Met veel pijn en moeite veroverde Valls (56) vorig jaar juni een zetel in de Assemblée Nationale. Maar al snel bleek dat zijn perspectieven weinig hoopvol waren. President Macron, met wie hij op voet van oorlog leefde toen die zijn minister was, laat hem niet toe tot de macht.

Barcelona biedt hem een prachtige kans op een doorstart. Maar wie denkt dat Valls kiest voor een makkelijke uitweg heeft het mis. Er is moed voor nodig om een geheel nieuw politiek avontuur aan te gaan met een ongewisse uitkomst.

Valls heeft goede kaarten, dat wel. Hij werd geboren in Barcelona, spreekt Spaans en Catalaans en is al zijn hele leven een fanatiek supporter van FC Barcelona. Een neef van zijn vader en naamgenoot, Manuel Valls i Goria, componeerde het aanstekelijke clublied, het El cant del Barça.

Hij heeft zich altijd probleemloos Frans en Spaans gevoeld, legde hij een paar jaar geleden uit. De Franse nationaliteit vroeg hij pas aan in 1982, toen hij 20 was. Toen verviel volgens de toen geldende regels ook automatisch zijn dubbele nationaliteit. Maar een Spaans paspoort is niet nodig om mee te mogen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar mei.

Naargeestig nationalisme

Ook politiek gesproken beschikt Valls over voldoende legitimiteit. De liberale middenpartij Ciudadanos bood Valls, die zich als betrokken buitenstaander had bemoeid met het debat rond het Catalaanse onafhankelijkheidsstreven, in april het lijsttrekkerschap aan. De komst van Valls in het stadhuis zou het open, Europese karakter van de stad herstellen, nadat de sfeer de laatste jaren werd verziekt door een naargeestig nationalisme. Veel bedrijven verlieten de stad uit angst voor het separatisme, Valls kan de investeerders weer terughalen.

Dat laatste argument maakt indruk op de handelselite van de stad, voor wie hij de afgelopen maanden verschillende fondsenwervingsbijeenkomsten organiseerde. Dat deed hij met de hulp van Susana Gallardo, een rijke zakenvrouw met een goed gevuld adresboek. Gallardo is volgens sommige media ook zijn nieuwe vriendin, want ook privé lijkt Valls aan een nieuw leven toe: in januari scheidde hij van zijn tweede vrouw, de violiste en producente Anne Gravoin.

Zijn inburgering kreeg verder gestalte in een verbintenis aan de law school ESADE waar hij college geeft over ‘de stedenbouwkundige gevolgen van immigratie’. Een onderwerp waar hij ruime ervaring mee heeft als burgemeester van de Parijse voorstad Évry.

Risico

Rest de vraag of het hem kan lukken. Kansen heeft hij zeker, in een systeem waarin de burgemeester aan het hoofd komt te staan van een coalitie. Een score van 20 procent kan genoeg zijn. Tegelijk is er een risico dat de ‘buitenlander Valls’ juist vanwege zijn uitgesproken pro-eenheidsstandpunt alle separatistische krachten tegen zich verenigt. Als hij verliest, krijgt de afscheidingsbeweging misschien opnieuw de wind in de zielen. En kan Valls opnieuw zijn wonden gaan likken.

Lees ook:

Macron is een jaar president van Frankrijk: 'Het begin is veelbelovend'

Emmanuel Macron is een jaar president van Frankrijk. Dynamisch, moedig, bevlogen en intellectueel: de jonge leider dwingt overal respect en bewondering af. Maar wat kreeg hij tot nu voor elkaar? Een portret aan de hand van zes trefwoorden.

Catalanen hebben nu alle aandacht van de wereld

VS en de EU zien een van Spanje afgescheiden Catalonië niet zitten. Rusland wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden