’Misleidende’ PKN eist excuses ’herstelden’

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft de Hersteld Nederlandse Hervormde Kerk misleid. Vindt de laatste. Die beschuldiging moeten de herstelden terugnemen. Vindt de PKN.

De fusie van drie kerken – luthers, hervormd en gereformeerd – verliep in 2004 niet rimpelloos. Weliswaar ontstond de PKN, tienduizenden ’zware’ hervormden voelden er niets voor. Zij zagen zich als de ware voortzetting van de Nederlandse Hervormde kerk, de ’planting Gods’ die ze in hun Hersteld Nederlandse Hervormde Kerk continueerden.

Om die naam ontstond ruzie, maar een overeenkomst op 31 augustus 2004 voorkwam procederen. De herstelden beloofden het ’Nederlandse’ in hun naam af te voeren.

Begin dit jaar bedachten ze zich: hun synode wees de naamsovereenkomst op 27 januari. De naam werd van HHK veranderd in HHNK. Dat leidde tot een kort geding dat op 24 april in Arnhem diende.

Volgens de herstelden pleegden zij zelf geen contractbreuk: de PKN had in 2004 op het laatste nippertje een ’cruciaal zinnetje’ toegevoegd en zo de herstelden misleid.

In een brief op poten eist het moderamen (dagelijks bestuur) van de PKN nu dat de HHK die aantijging intrekt.

Volgens het moderamen waren de herstelden in december van 2004 nog gewezen op de overeenkomst. „Nadien heeft het moderamen van de HHK op geen enkele manier aangegeven door deze passage verrast te zijn.”

Het moderamen van de PKN voelt zich in zijn ’integriteit aangetast’. „Wij staan erop dat u de publiekelijk genoemde beschuldigingen terugneemt en het publiek naar waarheid informeert.”

Duidelijk is dat de verhouding tussen de beide kerkgenootschappen sinds de ’scheiding’ er niet beter op wordt.

Op 15 mei doet de rechter uitspraak in het kort geding over de naamskwestie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden