Miskleun topman in prospectus

Een faillissement op je naam, of een economisch delict? Managers die hun bedrijf naar de beurs willen brengen, moeten dat soort zaken straks gewoon melden in het prospectus. Euronext Amsterdam, zoals de effectenbeurs tegenwoordig heet, heeft haar eisen ten aanzien van het prospectus aangescherpt, zo liet het vorige week weten. Waarom? Beleid, zegt de beurs, en een reactie op de affaire rond World Online.

Het afgelopen jaar heeft de Amsterdamse effectenbeurs de regels voor eerste beursnoteringen al vernieuwd. Aanvankelijk ging het vooral om versoepeling van de toelatingseisen. Want ook Amsterdam wil graag jonge internetbedrijven, al dan niet verlieslijdend, onderdak bieden op Beursplein 5. Voorheen was dat onmogelijk omdat de beurs alleen fondsen toeliet die konden aantonen dat ze al enkele jaren winst maakten. Hierdoor zag beursbaas George Möller nog al eens ict-bedrijven naar het buitenland uitwijken.

Een van de eerste internetondernemingen die op het Damrak zijn debuut maakte, was World Online. Deze geflopte emissie toonde vooral dat er aan de prospectuseisen nogal wat schortte. Met de nieuwe prospectusregels wil de beurs ook inzicht krijgen in de antecedenten van commissarissen en management, en waar er mogelijk sprake kan zijn van belangenverstrengeling. Begrijpelijk, aangezien er bij de WOL-rel ook tumult was ontstaan over het managementverleden van oprichtster Nina Brink.

In maart van dit jaar maakte World Online zijn beursdebuut. In een mum van tijd raakte het aandeel in een vrije val. Een van de oorzaken was het nieuws rond Brink. Drie maanden voor de beursgang had zij een groot deel van haar belang te gelde gemaakt, tegen een fractie van de introductiekoers. Kopers waren bestaande aandeelhouders, waaronder een Amerikaans beleggingsbedrijf, Baystar. Over die transacties stonden enkele cryptische zinsnedes in het emissieprospectus, terwijl de hoogte van de verkoopprijs helemaal niet genoemd werd. Beleggers voelden zich achteraf bekocht en hebben inmiddels de weg naar de rechter gevonden. Vanaf nu moeten dat soort transacties, als die in een periode van 12 maanden voor de beursgang hebben plaatsgehad, tot in detail (betrokken partijen, prijzen, etc) in het prospectus staan.

Na het beursdebacle doken er ineens weer verhalen op over Brinks omstreden arbeidsverleden. Zij zou betrokken zijn geweest bij een aantal ondernemingen dat failliet is gegaan. Advocaten van boze beleggers stelden dat dit relevante informatie is voor beleggers. Onmisbaar voor het prospectus. De beurs heeft daar een beetje naar geluisterd. Zijn bestuurders of commissarissen bijvoorbeeld betrokken geweest bij deconfitures, schuldensaneringen, of lopen er procedures, dan moet die informatie, inclusief volledige curriculum vitae, nu ook in het prospectus worden vermeld. Zij het dat deze eis betrekking heeft op de periode van vijf jaar voor de beursgang. Brink zou in dat geval alsnog de dans ontspringen: de negatieve kantjes van haar arbeidsverleden zijn ouder dan vijf jaar.

Waar ook rumoer over was ontstaan, was de positie van adviseur en commissaris Avram Miller. Hij bleek aandeelhouder te zijn van Baystar, een van de grootaandeelhouders van WOL. Informatie die niet in de prospectus stond. Zoiets kan in de toekomst niet meer, heeft de beurs nu bepaald. Dat soort relaties moet zwart op wit in het emissieboek staan. Want het was Baystar dat, na de beursgang, tegen de regels in meteen een deel van zijn belang verkocht. Rond deze transactie hing volgens critici een geur van voorkennis en belangenverstrengeling. En dat wil de beurs straks ook vermijden. Alles wat 'zou kunnen leiden' tot belangenverstrengeling tussen bedrijf en commissarissen en management, moet worden beschreven, aldus de beurs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden