Mishandeling kind moet wél gemeld

De directeur van de Stichting Augeo, Mariëlle Dekker, stelt in een opiniestuk dat een meldplicht voor kindermishandeling geen goed idee is (Trouw, 24 november). Dekker vindt dat we potentiële probleemgezinnen niet in de gordijnen moeten jagen met een verplichte registratie. Door een vertrouwensbreuk met bijvoorbeeld de huisarts accepteren ze dan geen vrijwillige hulp meer, betoogt zij. Ze gebruikt het voorbeeld van een alleenstaande moeder die vanwege haar licht sombere gevoelens verplicht door de huisarts moet worden gemeld bij Veilig Thuis. Dit omdat emotionele verwaarlozing van haar kind niet is uit te sluiten.

Dekker gaat hiermee voorbij aan het feit dat de Taskforce Kindermishandeling en seksueel misbruik pleit voor het toepassen van een verplichte registratie bij de vijfde stap van de meldcode, een vijfstappenplan waarin staat wat professionals - zoals huisartsen en leerkrachten - kunnen doen bij vermoedens van kindermishandeling. Voor de huisarts bij deze laatste stap is beland, heeft hij de eerste vier stappen van deze code al doorlopen. In de eerste stap brengt de huisarts alle signalen in kaart, in de tweede vindt collegiaal overleg plaats en in de derde wordt gesproken met de cliënt. Na de eerste drie stappen beschikt de huisarts in dit voorbeeld dus al over belangrijke informatie. In stap vier weegt de beroepskracht deze informatie. Deze stap vraagt van de beroepskracht dat hij het risico op kindermishandeling inschat. Als ook in de vierde stap de dreiging van schade of onveiligheid voor het kind niet kan worden weggenomen, belandt de huisarts bij stap vijf van de meldcode en moet - in de optiek van de Taskforce - registratie van de persoonsgegevens van het kind bij Veilig Thuis plaatsvinden. Gelukkig. Want wellicht lag daar ook al een zorg van de leraar. Nu kunnen deze signalen worden gekoppeld.

Dit koppelen van de zorgen van verschillende professionals over eenzelfde kind is - naast andere voordelen - de grootste winst van verplichte registratie. Hierdoor kan eerder worden ingegrepen en effectiever hulp worden geboden. En de hulp kan - na afstemming met Veilig Thuis - nog steeds door de huisarts zelf worden geboden. Voor welke oplossing uiteindelijk ook wordt gekozen, het kind is na de registratie in beeld bij Veilig Thuis. Hiermee neemt de veiligheid van kinderen in belangrijke mate toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden