Mishandelaar agent gaat supersnel de cel in

lik op stuk | Ricardo U. schopte een agent tijdens Oud en Nieuw hard in zijn buik. Tijdens een supersnelrechtzitting kreeg hij direct straf.

Hij zou vandaag eigenlijk een sollicitatiegesprek hebben. Bij het eigen bedrijf dat hij samen met zijn vrouw runt, lopen de zaken niet zo goed, vandaar dat Ricardo U. op zoek is naar een nieuwe baan. Voorlopig kan hij dat wel vergeten. U. werd gisteren tijdens een zogenoemde supersnelrechtzitting veroordeeld tot vier maanden cel, waarvan één voorwaardelijk, voor de mishandeling van een agent tijdens oudejaarsnacht.


De afgelopen dagen is er zowel vanuit politiek als politie met woede gereageerd op de toename van het geweld tegen agenten met Oud en Nieuw. Zwaardere straffen, lik-op-stukbeleid door de verdachten zo snel mogelijk voor de rechter te brengen; het lijkt allemaal maar weinig effect te hebben.


De 46-jarige U. is een van de mensen die zich afgelopen weekend tegen de politie keerden. De man - gestreept zwart overhemd, een leesbril op zijn hoofd - schopte een agent zo hard in zijn buik dat die naar eigen zeggen 'de lucht uit zijn longen' voelde verdwijnen. Dat U. zijn woede juist op een agent richtte, rekent de officier van justitie hem zwaar aan. De rechter in Den Haag ging daar gisteren in mee.


Hoe kon het zo uit de hand lopen? De vader van twee dochters uit Moerkapelle bezocht tijdens Oud en Nieuw een huisfeestje van een vriend in Zoetermeer. Het was er met zeker dertig of veertig mensen druk. De boxen waren buiten gezet omdat ook daar werd gefeest.


Ook de politie was in de wijk aanwezig. Het was er al de hele nacht onrustig, met zwaar vuurwerk, een autobrand in de straat. En er werd door buurtbewoners geklaagd over geluidsoverlast van het huisfeestje waar U. met zijn gezin was.


Toen de politie na een eerste waarschuwing om een uur of half 4 's nachts terugkwam, liep het uit de hand. U. bemoeide zich met de arrestatie van een vriend. Naar eigen zeggen omdat agenten zijn geboeide vriend sloegen en hij daarbij direct aan Mitch Henriquez moest denken, de man die in 2015 bezweek na een gewelddadige arrestatie.


Dat hij vervolgens geweld gebruikte tegen een agent, was niet zijn bedoeling. Het ging allemaal zo snel. Er werd geduwd en getrokken, ook U. kreeg klappen. Hij laat de rechter zijn blauwe hand zien. Daarmee had hij zijn hoofd proberen te beschermen, aldus U.


Maar de rechter gelooft niet dat het geweld U. gewoon overkomt. De man werd in 2013 ook al veroordeeld voor mishandeling. Ook de argumenten van de advocaat van U. dat het geen typische Oud en Nieuw-zaak is, omdat het geweld plaatsvond op een 'gewoon' huisfeestje, vindt de rechter niet overtuigend. Huisfeestjes die uit de hand lopen, buurtbewoners die verwachten dat de politie daar iets tegen doet, dat is juist typisch Oud en Nieuw. Ook daar wordt in de strafmaat rekening mee gehouden.


Omdat de rechter de kans op herhaling groot acht, moet U. direct de cel in. Ook moet hij de komende twee oudejaarsnachten thuis doorbrengen.


U. wordt door agenten afgevoerd, terwijl hij aan zijn advocaat vraagt of hij nu wel zijn gezin mag bellen. Eén van zijn dochters begint buiten de rechtszaal hard te huilen.

undefined

slechts twee supersnelzittingen na oud en nieuw

Dit jaar zijn er naar aanleiding van Oud en Nieuw alleen in Den Haag twee supersnelrechtzittingen gehouden. In andere plaatsen kwamen geen van de zaken daarvoor in aanmerking. Supersnelrecht is bedoeld voor zaken die juridisch gezien eenvoudig zijn en weinig onderzoek vergen. Ze vinden plaats binnen drie dagen en vijftien uur na de aanhouding. Veel meer zaken naar aanleiding van de jaarwisseling, waar meer onderzoek voor nodig is, zullen in de loop van januari onder de 'snelrechter' worden gebracht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden