Misdadige mijnbouw

John Grisham schrijft aanklacht tegen steenkoolwinning

Juriste Samantha Kofer - 29 jaar, afgestudeerd aan de beste en duurste Amerikaanse universiteiten - vindt haar werk niet leuk. Op een New Yorks advocatenkantoor, het grootste ter wereld, pluist ze contracten van bouwprojecten uit. Daarbij maakt ze extreem lange dagen. Maar ze houdt vol, want ze verdient een mega-salaris. Tot in september 2008 alles anders wordt. Lehman Brothers gaat failliet, de wereldeconomie raakt in crisis en Samantha belandt met vele anderen op straat. Haar zorgverzekering wordt alleen doorbetaald als ze voor een jaar bij een non-profitorganisatie aan de slag gaat. Mogelijk dat ze na dit 'onbetaald verlof' terug kan keren bij de firma. En zo vertrekt Samantha naar het kleine dorpje Brady in de staat Virginia, waar ze een baantje vindt als vrijwilligster op een klein bureau voor gratis rechtshulp.

Met dat begin zet John Grisham de tegenstelling tussen het snelle New York meteen mooi af tegen het leven in het plattelandsdorp met zijn schamele 2200 inwoners. Om vervolgens met volle kracht door te schakelen naar zijn eigenlijke onderwerp: het meedogenloze optreden van kolenmaatschappijen in dit deel van de Verenigde Staten.

Steenkoolwinnen is een smerige zaak, ontdekt Samantha al snel. De grote mijnbouwbedrijven vernielen de bergen van de Appalachia en bederven het grondwater met kankerverwekkende rotzooi. Ze laten hun eigen werknemers net zo lang werken tot ze stoflongen krijgen - een fatale aandoening. Voor het eerst in haar werkende leven krijgt Samantha met echte mensen te maken. Dat is even wennen, maar al snel bevalt het goed.

Meer dan dertig thrillers en romans verschenen er al van de hand van John Grisham. Vrijwel altijd over een juridische misstand en met een man als hoofdpersoon. Samantha is daarop een prettige uitzondering. Zij krijgt met bedreigingen en moord te maken als ze het voor de gedupeerde inwoners van Brady opneemt. En komt uiteindelijk voor de keuze te staan: terug naar het rijke Manhattan of blijven strijden voor deze mijnslachtoffers?

Hier en daar, als Samantha de zoveelste zielige cliënt aan haar bureau krijgt, verliest de schrijver zich te veel in casuïstiek. Maar dat kan dit boek wel hebben. Grisham levert het bewijs dat een thriller meer kan zijn dan alleen een vlot misdaadverhaal. 'Dilemma' is een sociale aanklacht die er mag wezen.

John Grisham: Dilemma (Gray Mountain)

Vertaald door Jolanda te Lindert. A.W. Bruna; 368 blz. euro19,95

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden