Misdaaddrama speelt met waarneming van de kijker

The Wailing

Regie: Na Hong-jin.

Met Do Won-kwak en Chun Woo-hee.

****

De hel breekt los boven een rustig bergdorpje in Zuid-Korea. Er vindt een bloedige moordpartij plaats, en nog eentje. Enkele dorpelingen lopen opeens rond met vreemde blaren en zweren. Het dochtertje van politieagent Jong-goo lijkt wel bezeten. En zo voert de Koreaanse regisseur Na Hong-jin het mysterie op, peurend uit de rijke geschiedenis van spook-, zombie- en exorcismefilms, bovennatuurlijke thrillers, en niet te vergeten aloude politiefilms, waarbij de komische incompetentie van de agenten breed wordt uitgemeten.

'The Wailing' is een film die boven het reguliere misdaaddrama uitstijgt, door te spelen met genres en bijbelverwijzingen, door de rust in de omringende natuur te contrasteren met de menselijke hysterie, en zowel de karakters als de kijkers continu te misleiden. Centraal staat onze waarneming. Wat zien we, en wat geloven we te zien? Meteen al aan het begin is er het bosje droogbloemen, waarin Jong-goo kleine doodskopjes ontwaart. En zo is de film te zien als één grote psychologische perceptietest. Jong-goo meent na het horen van een verhaal over een kannibaal met bloeddoorlopen ogen, dat dit wel de vreemdeling moet zijn, de oude Japanner die sinds een tijdje in de bossen woont. De film laat daarmee ook zien hoe xenofobie onze waarneming vormt en vertroebelt.

In het hart van de film zit een fascinerend exorcismeritueel, waarbij een sjamaan met trance-achtige zang, dans en kippebloed de kwade geest probeert te verdrijven. En juist als we denken de oplossing nabij te zijn, brengt de film ons weer aan het twijfelen. We worden teruggeworpen op onze waarneming, onze interpretatie, waardoor felle discussies over de gebeurtenissen in de film, en hoe deze te duiden, ook makkelijk buiten de bioscoopzaal kunnen worden voortgezet. Misschien dat de tweeënhalf uur durende film naar het eind wat begint te slepen. Ook is Na Hong-jin nog geen Bong Joon-ho die met 'Memories of Murder' en 'The Host' ware meesterwerken schiep. 'The Wailing' komt als metaforische horrorfilm wel in de buurt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden