Misdaad verplaatst zich naar het zuiden

Oude 'Hollandse' netwerken worden multi-etnisch en opereren vaak internationaal

PERDIEP RAMESAR

De georganiseerde criminaliteit is voor een groot deel naar het zuiden van Nederland verplaatst. Het aantal liquidaties, bedreigingen en zogeheten rip-deals - waarbij handelaren van hun drugs en geld worden beroofd - is in de Randstad afgenomen, maar is gestegen in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

Daar geeft de nationale politiekorpschef Gerard Bouman onder meer de volgende verklaring voor. "De zogeheten Hollandse netwerken van zware criminelen zijn zich gaan bemoeien met bijvoorbeeld de drugsscene in Zuid-Nederland", zei Bouman gisterochtend tijdens de presentatie van de 'Verantwoording aanpak georganiseerde criminaliteit 2013' samen met het Openbaar Ministerie.

In het zuiden zijn vergeleken met de rest van Nederland ook veel meer hennepkwekerijen en -knipperijen en laboratoria van synthetische drugs opgerold. Omdat bleek dat er veel lieden bij betrokken waren die vooral faciliteerden, onderzoekt de politie ook naar mensen die deze vorm van misdaad mogelijk maakten. Niet alleen naïeve boeren die voor wat geld hun schuur ter beschikking stellen voor hennepteelt, maar ook vastgoedmensen en financiële adviseurs en mogelijk lokale politici en ondernemers.

Dat dit ontwrichtend werkt, bewijzen de berichten van deze week dat burgemeesters in zuidelijke gemeenten worden bedreigd vanwege hun stellingname en acties tegen de georganiseerde misdaad. "Hoeveel burgemeesters er precies worden bedreigd houden we niet specifiek bij, maar we nemen iedere klacht serieus en pakken het direct op", zegt Bouman, die uitlegt dat bij bedreigingen aan welk adres dan ook - en in dit geval in het bijzonder tegen bestuurders - geen enkel risico wordt genomen.

De 'oude' Hollandse netwerken die Bouman noemt, zijn niet allemaal ouderwets Nederlands meer. Daar zitten tegenwoordig ook Marokkaanse, Turkse en Antilliaanse Nederlanders bij en criminele netwerken die internationaal opereren. Het gaat niet alleen maar om de oude Amsterdamse penoze waar onder andere Willem Holleeder vandaan komt. Het zijn ook de jonge Marokkaans-Nederlandse jongens die vorig jaar in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in hun gepantserde landrover met kogels uit kalasjnikovs werden doorzeefd. Ook de onlangs in de hoofdstad geliquideerde Antilliaanse Nederlander Gwenette Martha hoorde bij de nieuwe 'Hollandse netwerken'.

Een andere groep die zich nu vooral in het zuiden heeft gevestigd en niet meer in de hoofdstad zijn de zogeheten '1% outlaw motorclubs'. Ze heten niet zomaar zo. Leden van deze motorclubs worden door politie en justitie gezien als crimineel en staan naar hun zeggen boven de wet. Ook zij zitten in de netwerken die het zuiden tot het 'Sicilië van Nederland' maken, zoals sommigen in de zuidelijke provincies beweren. Maar meteen een nuancering: het gaat slechts om 1 procent van de motorclubs die in Nederland bestaan. Maar ook hiervoor geldt, net als bij de jeugdbendes: 100 procent oplosbaar is het niet, criminaliteit blijft bestaan, maar de autoriteiten proberen zoveel als ze kunnen en hopen genoeg drempels op te werpen om de misdaad zo onaantrekkelijk mogelijk te maken, meent Bouman.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden