Misdaad in Suriname: zangvogeltje vermist

In de Jan Evertsenstraat in Amsterdam gebeuren elke week twee gewapende overvallen. Het laatste dodelijke slachtoffer was juwelier Jan Hund. Presentator Arie Boomsma interviewde in KRO’s ’In de schaduw van het nieuws’ stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer (PvdA). Zij begon over een ’integraal preventie-plan’ met meer straatcoaches, betere verlichting en veiliger winkels. „Alweer zo’n plan”, verzuchtte Boomsma.

Kuitenbrouwers partij- en stadsgenoot Ahmed Marcouch dacht bij Boomsma weg te komen met een pleidooi voor meer acties van de bewoners zelf. „Zíj moeten voorkomen dat criminelen hun wijk wegkapen.” Aandoenlijke taferelen kwamen in beeld van Amsterdammers die, een paar weken na de moord op Hund, de straat versierden, zodat het toch nog een beetje gezellig oogde. „Dit helpt toch niet tegen gewetenloze criminelen?”, vroeg Boomsma. „Nee”, gaf Marcouch toe, „maar” , zag hij meteen een uitvlucht, „Den Haag bezuinigt en nu schaffen winkeliers honkbalknuppels aan.” Helemaal verkeerd, vindt het Kamerlid. „Je kunt bij een overval beter tot tien tellen.”

Boomsma gaf het woord aan een man op de tribune die zei dat Hund niet eens tot tien had kúnnen tellen, want toen was hij al vermoord. Met stadsopzichters proberen de bewoners de wijk nu een beetje leefbaar te houden. Boomsma constateerde dat deze machteloze actie uit wanhoop is geboren, omdat de politiek en de politie niets doen. Marcouch mompelde iets over effectief aanpakken, en dat was dan dat. Boomsma is er zaterdagavond in geslaagd met zijn vriendelijkste glimlach een volkomen gebrek aan politieke daadkracht bloot te leggen. Chapeau!

Suriname worstelt al evenzeer met misdaad. Zo erg zelfs dat militairen door Paramaribo patrouilleren om de politie te assisteren, zoals de NOS in september bekendmaakte. President Bouterse of all people kondigde aan dat hij de grootscheepse politie-corruptie gaat bestrijden. Maar wie de Tros-docusoap ’Politie Paramaribo’ volgt, merkt niets van dat alles. Deel één ging grotendeels over een zangvogeltje dat werd vermist. De dienstdoende agent ging er keihard tegenaan, zodat hij in dezelfde uitzending nog kon melden dat het grove misdrijf was opgelost. „De vogel is op het bureau en kan worden afgehaald.”

Vorige week zagen we hoe fietsende agenten op de foto gingen met passerende kinderen. Ook waren we getuige van de schrobbering van een mannetje dat illegaal op een dak was geklommen. Verder kwam een loeiende koe in beeld terwijl op de achtergrond gemopper op rijden zonder autogordels hoorbaar was. Ja, in Paramaribo is altijd wat aan de hand. Vrijdag viel een jongen uit een papajaboom, werd een taxichauffeur aangehouden zonder papieren en kreeg een man een bon wegens verkeerd parkeren.

Het gaat uiteraard niet aan om je vaker dan strikt noodzakelijk over het boven ons gestelde gezag te vermaken, maar ik moet bekennen dat het bij ’Politie Paramaribo’ moeilijk is om ernstig te blijven. Dat laat onverlet dat de serie met de werkelijke criminaliteit in Suriname, een van de belangrijkste doorvoerhavens van cocaïne, natuurlijk niets heeft te maken. Wie ook de regie heeft over Bromsnor in Suriname, de Tros in elk geval niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden