Misdaad en terroristen kunnen SPD in Hamburg ten val brengen

Het ging al om criminaliteit en allochtonen, de verkiezingsstrijd in Hamburg. En toen bleken ook nog eens vier van de terroristen die in Amerika duizenden de dood hebben ingejaagd in Hamburg gewoond te hebben.

Het zal er daardoor om spannen, morgen, of de hier al 44 jaar regerende sociaal-democraten nog eens vier jaar verder mogen. Zij dachten de verkiezingen te winnen door te wijzen op de economie. De rijke stad is de laatste jaren nog welvarender geworden en de stadsregering is er bovendien in geslaagd van Hamburg de plek te maken waar Airbus zijn supergrote vliegtuigen gaat assembleren. Maar niemand kijkt meer naar de economie, en of die supergrote vliegende doelwitten er komen, lijkt sinds 11 september ook de vraag. Misdaad, daar draaien deze verkiezingen om. En dat is geen thema waar sociaal-democraten mee winnen.

Ronald Barnabas Schill heet de man die de achilleshiel van links heeft getroffen. Deze rechter die zo hard strafte dat hij de bijnaam 'rechter genadeloos' verwierf, maar vervolgens werd geschorst omdat hij in zijn ijver raddraaiers op te sluiten de regels overtrad, lijkt nu met zijn Partei Rechtsstaatlicher Offensive op veertien procent van de stemmen te mogen rekenen. Hoewel zijn tegenstanders dat wel proberen, lukt het hun niet echt Schill in de rechts-extreme hoek te zetten. Schill praat weliswaar bijna obsessief over misdaad, en verzwijgt daarbij niet dat immigranten onder de daders oververtegenwoordigd zijn, hij houdt zich tegelijkertijd verre van nationalistische stromingen en vereert juist ook alle minderheden in Hamburg met een bezoek. En anders schermt hij wel met zijn in een concentratiekamp omgekomen communistische grootvader om te 'bewijzen' dat hij niet rechts is.

Samen met de liberale FDP en de christen-democratische CDU kan Schill er morgen in slagen de rood-groene regeringscoalitie in deze stadsstaat met 1,7 miljoen inwoners van de troon te stoten. De drie partijen hebben al gezegd samen te willen regeren.

SPD-burgemeester Ortwin Runde en zijn Groene coalitiegenoten mobiliseren nu hun achterban door er een echte links-rechtsstrijd van te maken, of zoals dat in Duitsland heet: een strijd tussen 'links' en 'de burgerlijken'. Pogingen nog snel de drugsscene ten oosten van het centraal station schoon te vegen en oproepen om van de vrije Hanzestad met zijn Reeperbahn geen intolerant oord te maken, moeten de rest doen.

Het feit dat de aanslagen in de VS mede zijn gepleegd door Hamburgse allochtonen, speelt volgens sommige waarnemers Schill in de kaart. Anderen verwachten dat kiezers in deze bange dagen juist terugkeren naar de vertrouwde partijen. De opiniepeilingen suggereren dat beide kampen gelijk opgaan en dat de opkomst gigantisch wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden