Update

Misbruikklachten katholieke meisjes relatief vaak ernstig

null Beeld ANP
Beeld ANP

Ruim veertig procent van de meisjes die melding hebben gedaan van seksueel misbruik door rooms-katholieke geestelijken zijn 'ernstig' misbruikt. Dat blijkt uit het rapport dat Wim Deetman maandag presenteert.

Bij misbruik dat als 'ernstig' wordt bestempeld is sprake van verregaande seksuele handelingen en penetratie. Het meeste misbruik van seksuele aard vond thuis en in de parochie plaats. Fysiek geweld vond vooral plaats in instellingen, zoals internaten en ziekenhuizen. Meisjes waren doorgaans tussen de 6 en 14 jaar toen het misbruik of het geweld begon.

Het onderzoek, dat zich richtte op de periode van 1945 tot 2010, bracht alleen verjaarde feiten aan het licht. Deetman kreeg 181 nieuwe meldingen binnen, waarvan er 79 nader zijn onderzocht. Ook zijn er 71 meldingen uit het vorige onderzoek (naar seksueel misbruik van jongens) meegenomen.

'Bemiddeling is belangrijker dan vinden van bewijzen'
In het rapport spoort Deetman de rooms-katholieke kerk aan om bemiddeling tussen de kerk en de vrouwelijke slachtoffers mogelijk te maken. Die moet bij voorkeur worden uitgevoerd door professionele mediators en moet leiden tot 'heling, erkenning en herstel in combinatie met financiële genoegdoening'.

De nadruk moet wat Deetman betreft niet zozeer liggen op het bewijzen van de feiten, want dat is vanwege enkele juridische beperkingen erg lastig. Aannemelijkheid is volgens het rapport belangrijker dan hard bewijs.

Het onderzoek duurde ruim een half jaar. Dat is relatief weinig: zijn eerste onderzoek, naar seksueel misbruik van jongens, kostte anderhalf jaar. Deetman constateerde toen dat sinds 1945 mogelijk enkele tienduizenden jongens het slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik door rooms-katholieke geestelijken.

De keuze om het ditmaal klein te houden is naar eigen zeggen niet ingegeven door politieke druk. Bisschoppen en religeuzen hebben naar verluidt wel druk uitgeoefend.

'Geen hoge verwachtingen'
Maud Kips van Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK) vertelt vandaag in Trouw dat ze geen hooggespannen verwachtingen had van het rapport. 'Het tijdsbestek waarbinnen misbruikte vrouwen zich konden melden, was veel te kort. De commissie heeft dus lang niet alle slachtoffers kunnen meenemen in het onderzoek.'

Volgens Kips komen er bij het VPKK nog steeds veel meldingen binnen. 'Het misbruik binnen de kerk is als mannenprobleem neergezet. Vrouwen hebben zich lange tijd niet aangesproken gevoeld.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden