Misbruikcongres Rome moet concrete maatregelen opleveren

De Maltese bisschop Charles Scicluna spreekt met de pers voor aanvang van de internationale conferentie.Beeld afp

Het is de grootste bijeenkomst van de katholieke kerk over het thema seksueel misbruik tot nu toe. In Rome zijn vanaf vandaag bisschoppen uit 100 landen en oversten van 33 religieuze orden bij elkaar om tot concrete maatregelen te komen waarmee seksueel misbruik van minderjarigen door geestelijken kan worden voorkomen en bestreden.

De driedaagse bijeenkomst onder de titel 'Naar genezing en vernieuwing' is een initiatief van de pauselijke universiteit Gregoriana, die door de jezuïetenorde wordt geleid. De voorbereiding van het congres heeft twee jaar in beslag genomen.

De deelnemers aan het congres zullen ervaringen uitwisselen over maatregelen die seksueel misbruik binnen de katholieke kerk tegen moeten gaan. Een aantal bisschoppenconferenties heeft nog altijd geen specifieke richtlijnen en het Vaticaan heeft ze nog tot eind mei van dit jaar de tijd gegeven om hier iets aan te doen.

Volgens Hans Zollner, Duitse Jezuïet en hoogleraar psychologie aan de universiteit Gregoriana, gaat het congres om 'een groot signaal dat binnen de kerk afgegeven moet worden, maar dat ook aan de openbaarheid is gericht'. "Dat betekent voor de kerk dat we onze verantwoording moeten nemen, ook wat betreft het verleden. Binnen de kerk is misbuik vaak verstopt en zijn zowel slachtoffers als daders verkeerd behandeld."

"Onze boodschap naar buiten is dat we er ons van bewust zijn dat er veel is misgegaan en dat er in de toekomst alles gedaan moet worden om misbruik te voorkomen", aldus Zollner tegenover Radio Vatikan.

Kardinaal William Levada, president van de Congregatie voor de geloofsleer, opent de bijeenkomst. De congregatie, die waakt over de zuiverheid van het rooms-katholieke geloof, leidt binnen de Rooms-Katholieke Kerk de strijd tegen seksueel misbruik.

Ook de Ierse Marie Collins, die als meisje door een priester is verkracht, is uitgenodigd om haar verhaal te vertellen. Verder komen psychologen aan het woord.

Tijdens de conferentie zal een online kenniscentrum worden geopend. Kerkleiders vinden daar informatie over hoe ze op een 'pastorale' wijze dienen om te gaan met seksueel misbruik. Het Centrum voor de Bescherming van Kinderen draait onder meer op geld van paus Benedictus.

Dinsdag wonen de congresgangers een speciale gebedsdienst bij waar zeven religieuze oversten om vergeving zullen vragen voor wat leden van hun organisatie kinderen hebben aangedaan.

De Ierse Marie Collins, die als meisje door een priester is verkracht.Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden