Misbruik in Amersfoortse kerk lijkt minder groot dan gedacht

Een protestantse kerk in Lier.Beeld ANP

Het seksueel misbruik in een gereformeerd-vrijgemaakte kerk in Amersfoort dat dit najaar aan het licht kwam, is mogelijk minder omvangrijk dan werd gedacht. Van de zestien mogelijke slachtoffers zijn er drie naar voren gekomen, meldt een kerkelijke onderzoekscommissie. Er zou geen sprake zijn van een doofpot.

Van de andere dertien personen heeft de commissie naar eigen zeggen ‘geen slachtofferschap kunnen vaststellen’. De drie mannen bevestigen wat de kerk in oktober bekendmaakte: een gemeentelid zou in de jaren ’80, toen ze nog minderjarig waren, ‘ontuchtige handelingen’ bij hen hebben gepleegd. De bal kwam opnieuw aan het rollen toen tijdens de zondagsdienst gebeden werd voor dat gemeentelid. Hij was 71 jaar en ernstig ziek. Een kerkgenoot stapte naar de kerkenraad: wist die wel dat de man zich aan jongens had vergrepen?

De huidige kerkenraad wist dat niet, maar, zo bleek, de toenmalige dominee Berend Kamphuis was wel op de hoogte gebracht. Het gemeentelid had hem destijds zelf opgebiecht dat hij zich aan jongens had vergrepen. Kamphuis wist van twee van die slachtoffers, maar deed geen aangifte, vertelde hij in Trouw. Hij vond dat niet de taak van de predikant. “De tijd was ook anders. Er zijn nu meldpunten en protocollen, dat was indertijd niet zo.”

'Kerk heeft zich om slachtoffers bekommerd'

De commissie, bestaande uit onder meer juristen, psychologen en een emeritus predikant uit een andere kerk, rekenen dat Kamphuis niet zwaar aan. Ze wijst erop dat de gemeente die twee slachtoffers en hun familie pastorale zorg heeft verleend en dat ze zich ‘om hen bekommerd heeft’. “Alhoewel de verleende begeleiding van destijds bezien vanuit het perspectief van heden beter had gekund, had deze destijds niet per se beter gemoeten”, schrijft ze. “Zij is zorgvuldig, oprecht, binnen de toenmalige kerkordelijke kaders en met goede intenties uitgevoerd.”

De commissie zegt geen aanwijzingen te hebben dat de man na zijn biecht in 1986 opnieuw in de fout ging. Strafrechtelijke vervolging is geen optie meer, want het gemeentelid is inmiddels overleden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden