Mirjam van Praag 'De hele Russische Bibliotheek achter elkaar lezen, lijkt me heerlijk'

U bent net verhuisd naar Kopenhagen. Hebt u daar al een boekenkast?

"Nou, ik ben daar steeds maar een deel van de week; mijn boekenkast is dus in mijn huis in Amsterdam gebleven. De meeste boeken die ik in Denemarken heb, staan op mijn werk."

Wat staat er zoal in de Amsterdamse kast?

"Heel veel Nederlandse literatuur. Vanaf mijn dertiende gaf ik al bijles wiskunde, en van het geld dat ik daarmee verdiende, kocht ik boeken van Nederlandse auteurs. Couperus, Mulisch, Hugo Claus, Maarten 't Hart. Later meer Engels werk, eerst van John Irving bijvoorbeeld."

Komt u uit een leesgezin?

"Zeker. Mijn ouders lazen me al heel jong 'Pinkeltje' voor, al vonden ze dat verschrikkelijk saai. Ik herinner me ook dat ik 'Wipneus en Pim' heel spannend vond, maar toen ik het later mijn eigen kinderen voorlas, hadden die er niets mee - en dat snapte ik wel. Wat we spannend vinden, is gewoon erg veranderd in de loop der jaren."

Welk boek heeft uw leven veranderd?

"Mijn leven veranderd, dat is te zwaar uitgedrukt, maar er zijn wel boeken die mijn Joodse identiteit hebben gevormd: Chaim Potok, Philip Roth, David Grossman. Ik las 'In de ban van de tegenstander' van Hans Keilson toen ik een jaar of twintig was en hij nog helemaal niet zo bekend was. Nu ben ik bezig in 'Een oorlogsdagboek' van dr. G. Italie, een Joodse leraar klassieke talen uit Den Haag die tijdens de oorlog een dagboek heeft bijgehouden. Heel minutieus, over alles wat er gebeurde en hoe mensen daarmee omgingen. Hij is later naar Westerbork en Theresienstadt gedeporteerd, maar hij heeft de oorlog wel overleefd. Met zulke verhalen identificeer je je toch."

Wat was de laatste keer dat u moest huilen om een boek?

"Bij 'Knielen op een bed violen' van Jan Siebelink. Dat vond ik zó beklemmend, zó treurig. Wat hij beschrijft herken ik zelf gelukkig helemaal niet, maar het is zo beschreven dat het enorm raakt. Heel knap."

Welk boek wilt u altijd nog eens lezen?

"Bepaalde klassieke economen. Van Jean-Baptiste Say of Alfred Marshall heb ik wel stukken gelezen - alles wat ze schrijven over ondernemerschap - maar echt van kaft tot kaft, daar ben ik nog niet aan toegekomen. En de Russen! Van Tolstoi of Dostojevski heb ik een paar boeken gelezen, maar de hele Russische Bibliotheek achter elkaar, dat lijkt me heerlijk. Dat zijn best veel boeken, dus daar kom ik voorlopig nog niet aan toe."

Mirjam van Praag (1967) was tot voor kort hoogleraar ondernemerschap en organisatie aan de UvA, nu hoogleraar entrepreneurship aan de Copenhagen Business School.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden