Interview

Mirjam Sterk: Soms is er wel werk, maar geen vacature

Mirjam Sterk, ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid.Beeld Werry Crone

Binnen vijf weken wil Mirjam Sterk, ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid, samen met uitzendorganisatie Randstad tienduizend jongeren aan een baan helpen. "Dat is een stevige ambitie", weet Sterk, maar ze heeft er alle vertrouwen in dat het gaat lukken, zonder anderen van de arbeidsmarkt te verdringen.

Er zijn zo'n 150.000 werkloze jongeren. Wie van hen gaan jullie helpen?
"Iedereen die een diploma op zak heeft, mag zich melden bij Randstad. Dus zowel mbo'ers als ook academici die geen baan kunnen vinden, zijn welkom. Zij sturen vaak sollicitatiebrief na sollicitatiebrief zonder resultaat, waardoor ze geen werkervaring kunnen opdoen. Wij zorgen dat er voor tienduizend van hen een mooie startersbaan is."

Hoe gaan jullie de jongeren helpen?
"We kiezen voor een actieve benadering waarbij we werkgevers vragen of ze een plekje hebben voor een jongere om werkervaring op te doen. Soms hebben ondernemers namelijk wel werk, maar toch geen vacature opgesteld."

Dat werk kan dan niet door iemand anders - bijvoorbeeld een oudere werkzoekende - worden gedaan. Zal er verdringing optreden?
"Dat geloof ik niet. Randstad gaat de komende weken hard zijn best doen om de jongeren te helpen, maar blijft natuurlijk ook ouderen plaatsen."

Gaan jullie dan werkgelegenheid creëren?
"Als je werk kon creëren was dat natuurlijk allang gebeurd, door de werkgevers, het kabinet en de vakbonden. Maar er is wel veel verborgen werk. Zo is er bij defensie veel behoefte, maar dat weten veel mensen niet doordat ze steeds horen dat er wordt bezuinigd bij defensie. Wij zijn met de gemeente Rotterdam bezig om 1500 jongeren te plaatsen bij defensie."

Waar zitten de banen voor jongeren nog meer?
"Er zijn nog veel bedrijven die geen leerbaantrajecten aanbieden. Dat komt enerzijds doordat ze niet altijd goed op de hoogte zijn van deze trajecten, maar soms ook omdat ze tegen bepaalde aspecten opzien. Zo vertelde een ondernemer dat hij de risico-inventarisatie die hij nodig heeft om een leerwerkbedrijf te worden te duur vindt. Ik had op dat moment ook de wethouder bij me, die hem ter plekke kon toezeggen dat de gemeente dat wel kon regelen. De gemeente had daar nog een potje geld voor."

De ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid is er dus vooral voor om koppelingen te maken tussen de verschillende partijen?
"Ja, het samenbrengen van de juiste mensen en organisaties, dat is waar ik hard mee bezig ben. Het werk is er wel, maar de match ontbreekt vaak. Zo vertelde de Burger King dat ze de komende twee jaar duizend vacatures hebben die ze niet vervuld krijgen. Dat verbaast mij enorm. Het heeft soms met de mentaliteit van jongeren te maken. Die willen dan vanwege het imago van de keten niet daar werken, maar bijvoorbeeld wel bij McDonald's. Wij proberen jongeren duidelijk te maken dat het nu niet het moment is om kieskeurig te zijn. Het belangrijkste is dat je van de bank afkomt en ervaring opdoet en contacten legt."

Bijna de helft van de jeugdige werklozen is laagopgeleid, heeft niet veel meer scholing gevolgd dan vmbo. Helpen jullie hen niet?
"Nee, zij hebben geen startkwalificatie en komen dus niet voor dit project in aanmerking. Ik probeer hen wel op andere manieren te helpen. We proberen hen er vooral toe te bewegen om weer naar school te gaan."

Gaan jullie ook kijken of de tienduizend jongeren die jullie de komende weken helpen over een half jaar nog steeds werk hebben?
"Nee, dat gaan we niet monitoren. Randstad houdt de komende vijf weken wel regelmatig bij hoeveel jongeren ze aan betaald werk hebben geholpen. Ik weet dat gemiddeld genomen de mensen die via Randstad een baan krijgen een jaar lang zo'n 25 uur per week werken. Als dat bij de jongeren lukt, is dat enorme winst. Ons doel is dat jongeren een netwerk opbouwen, een plus op hun cv kunnen plaatsen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden