Opinie

Mirjam Sterk: Nieuwe fase voor kloof allochtoon autochtoon

Schotelantennes in de Utrechtse wijk Overvecht. ©ANP Beeld
Schotelantennes in de Utrechtse wijk Overvecht. ©ANP

Critici vrezen dat de bezuinigingen van het liberaal-christelijke kabinet de kloof in de samenleving alleen maar vergoot. Trouw vroeg vier Kamerleden om een visie te geven. Mirjam Sterk, Tweede Kamerlid voor het CDA, over de kloof tussen allochtoon en autochtoon.

Mirjam Sterk en Tweede Kamerlid voor het CDA

Wat is het bewijs voor de stelling: er is een kloof? Laat ik het eerst statistisch proberen. Volgens cijfers van het CBS voelt de helft van de jonge Turkse (55%) en Marokkaanse Nederlanders (45%) zich grotendeels niet of helemaal geen Nederlander. Vanuit dit perspectief is er sprake van een kloof tussen allochtonen en autochtonen.

Volgens de Jaarrapportage Integratie blijkt echter tegelijkertijd dat de integratie in snel tempo vordert. De tweede generatie Turkse en Marokkaanse vrouwen krijgt gemiddeld minder kinderen dan hun autochtone leeftijdsgenoten. In het HBO blijken steeds meer allochtone jongeren in te stromen. Ook op de arbeidsmarkt wordt hun achterstandspositie minder.

Ik spreek jongeren uit de grote steden voor wie het verschil tussen allochtonen en autochtonen totaal geen issue is, terwijl andere jongeren op het platteland grote vooroordelen blijken ten hebben ten opzichte van hun stadse allochtone leeftijdsgenoten. Is dit het bewijs voor een kloof? Dat is dus maar net vanuit welk perspectief je het bekijkt.

Inburgering
Het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren heeft zeker bijgedragen het integratievraagstuk hoger op de maatschappelijke agenda te zetten. Door de nadruk op taal in het onderwijs en via inburgering. Door kennis die nodig is om een plek te verwerven in Nederland. Door het tegengaan van schooluitval en het bespreekbaar maken van de draagkracht van wijken in relatie tot kansarme migratie.

De PvdA-minister Van der Laan benoemde dit en koppelde daar forse maatregelen aan waardoor ook links de meer veeleisende integratieagenda onderschreef. Een agenda van participatie, want participatie overbrugt iedere kloof omdat mensen met verschillende achtergronden elkaar nodig hebben om succesvol te zijn op het werk, in de wijk, op het sportveld etc.

Nieuwe fase

Het lijkt erop dat we nu een andere fase ingaan. Niet je afkomst, maar je toekomst telt, stelt dit kabinet. Er ontstaat een andere scheiding: tussen betrokken en niet-betrokken burgers. Mensen die mee kunnen komen en anderen die langs de kant blijven staan. Feitelijk is dat een scheiding tussen zelfredzamen en niet-zelfredzamen. Tussen mensen voor wie de globaliserende wereld een uitdaging is en anderen voor wie de veranderende wereld juist een bedreiging vormt.

Door de emancipatie binnen de allochtone groeperingen laat de kloof laat zich niet altijd meer uitdrukken in een onderscheid tussen allochtoon en autochtoon. Hoe betrekken we mensen bij de samenleving, maken we hen actief in instituties, benutten we hun kracht, los van achtergrond of religieuze voorkeur. Dat moet de inzet zijn.

Het Handvest voor Burgerschap dat het kabinet aankondigt om burgers en bedrijven meer te betrekken is daarvoor een mooi aanknopingspunt, al is het voorlopig vooral een ideologisch stuk dat vraagt om een concretere invulling. Bewonersbudgetten, maar ook sociale obligaties (Trouw 17 september) zijn daarbij interessante mogelijkheden. Net als de Rotterdamse experimenten met contracten om ouders meer te betrekken bij de school van hun kinderen zijn belangrijk. Het onderzoek van Motivaction (september 2011) geeft aan dat de samenleving er veel meer klaar voor is dan eerder.

Big Society
Het kabinet spreekt over de Big Society. Die term is besmet geraakt in Groot-Brittannië. Het is teveel de legitimatie voor bezuinigingen geworden. Maar de gedachte erachter gaat uit van een verantwoordelijke samenleving, met oog voor elkaar en waar verbanden tussen mensen de plaats innemen van wantrouwen door bureaucratie en overheidsregels. Ook hierin is participatie het sleutelwoord. Burgers die zich samen sterker en effectiever maken dan de overheid, creëren de samenleving van de toekomst.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden