Mirjam Melchers blijft weer verstoken van succes

VERONA - Mirjam Melchers moet wéér een jaar langer wachten om haar status als wereldtopper te bevestigen voor een groot publiek. In Verona lag zaterdag op het WK een ideale kans maar uiteindelijk kwam ze slechts als negende over de finish. Melchers wees de maagproblemen van de dag ervoor aan als reden voor wéér een mislukte missie.

Al voor de start had ze 'slappe benen' gevoeld. ,,Ik heb de hele race gehoopt dat ik er doorheen kwam, maar ik moet concluderen dat het niet is gelukt.” Bondscoach Egon van Kessel trok verbaasd de wenkbrauwen op toen hij hoorde van de excuses die Melchers had geopperd. Hem was niets bekend over fysieke problemen van de kopvrouw van de Nederlandse ploeg.

Het WK in Verona was het eerste zonder Leontien Zijlaard-Van Moorsel. Terwijl de viervoudig olympisch kampioene momenteel de financieële oogst binnenhaalt van haar in Athene groots afgesloten carrière, is Melchers op zoek naar sponsors voor het opzetten van een nieuwe internationale vrouwenploeg. Zo'n 250 000 euro denkt haar partner Jean-Paul van Poppel nodig te hebben. Een wereldtitel had de gesprekken aanzienlijk versoepeld.

Na vijf jaar fietsen in de wereldtop kan Melchers weliswaar zeer verdienstelijke resultaten voorleggen; een echt aansprekende triomf of titel ontbreekt op de erelijst. Bij haar lukt het, ondanks haar onbetwistbare capaciteiten, op de belangrijke momenten al jaren niet. Steeds komt er iets tussen. Het vooroordeel dat ze te vriendelijk, te bescheiden en niet hard genoeg is kan ze maar moeilijk van zich afwerpen.

Van de titelstrijd in Verona zal sowieso geen potentiële geldschieter warm geworden zijn. Zoals zo vaak was de vrouwenkoers stomvervelend. Een totale passiviteit bij alle rensters van naam zorgde urenlang voor slaapverwekkende taferelen. Zonder Van Moorsel zal het peloton op zoek moeten naar nieuwe kleurrijke rensters. De Française Jeannie Longo-Ciprelli, inmiddels 45 jaar, was een van de weinigen die met tempoversnellingen de apathie probeerde te verdrijven.

Pas in de laatste van negen ronden ging de lont in het kruitvat. Chantal Beltman demarreerde in de binnenstad. Tactisch een goede zet, want concurrentes van de Nederlandse ploeg werden gedwongen uit hun schulp te kruipen. Maar op de Torricelle, de slopende scherprechter, kon Melchers niet mee toen de toppers eindelijk gas gaven. Ze moest passen toen een groepje met Pucinskaite, Arndt, Somarriba en Bründli zich losmaakte en naar de ontsnapte Boebnenkova reed. In de afdaling kwam Melchers nog wel terug, maar toen was het goud en zilver al vergeven.

Arndt was vijf kilometer voor het einde uit de kopgroep weggereden. De 28-jarige Duitse kon wél de kroon op haar carrière zetten. Veel te vaak was er voor haar slechts een ereplaats weggelegd. In Athene reed ze nog naar olympisch zilver; bij het passeren van de finishlijn zorgde ze daar toen voor commotie door een middelvinger op te steken, bedoeld voor de Duitse bond. Die had het gedurfd om haar levenspartner Petra Rossner thuis te laten.

In Verona roemde Arndt de teamgeest van de Duitse ploeg. Zij beschouwde zichzelf als de spits van het voetbalelftal die het beslissende doelpunt had gemaakt. Het zilver was voor de Italiaanse Guderzo, de Noorse Valen sprintte naar de derde plek. Melchers had niet meer de puf om zich nog met de strijd om het brons te bemoeien. Ze wees de problemen met haar maag, die haar vrijdag waren overvallen, aan als de oorzaak van haar matige optreden. Het zilver van Hamilton kreeg met de negende plaats van Verona een onbevredigend vervolg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden