Minuscuul tropisch eiland brengt Rusland in verlegenheid

Een strand op Tuvalu Beeld Wikimedia Commons / Stefan Lins
Een strand op TuvaluBeeld Wikimedia Commons / Stefan Lins

De meeste Russen zullen niet eens weten waar Tuvalu ligt, een tropisch eilandje met nauwelijks meer dan 10.000 inwoners. Maar deze minispeler op het wereldtoneel heeft wel een gevoelige diplomatieke slag toegebracht aan Rusland.

Het ging sowieso al niet echt lekker met het internationale aanzien van Rusland. Zelfs trouwe bondgenoten Wit-Rusland en Kazachstan bekijken de grote buurman sinds de annexatie van de Krim met argusogen. Deze week maakte Tuvalu bovendien bekend dat het de erkenning van Abchazië intrekt.

Een dapper gebaar tegen het Russische imperialisme? Het zou kunnen, maar waarschijnlijk liggen er wat minder edele motieven ten grondslag aan de beslissing.

Abchazië is een opstandige regio van Georgië, die door de hulp van Rusland al zo'n twintig jaar als zelfstandige staat functioneert. Voor Rusland is het een goede manier om invloed te hebben op de interne politiek van Georgië, een land dat het als zijn achtertuin beschouwt.

Maar internationale erkenning is ook nodig om de schijn van legitimiteit op te kunnen houden. Dan komen eilandjes als Tuvalu goed van pas. Ze worden in de wandelgangen ook wel 'diplomatieke prostituées' genoemd: arme ministaten, die wel volwaardig lid zijn van de VN, en dus goed als pionnen in zo'n diplomatiek spel kunnen worden gebruikt.

Koehandel
Zo had de Russische minister van buitenlandse zaken in 2011 een ontmoeting met de premier van Tuvalu om 'veelbelovende gebieden van bilaterale samenwerking' tussen de twee landen te bespreken, onder andere op het gebied van onderwijs. Van de invoering van Russische methoden op scholen van Tuvalu, of andersom, is daarna nooit meer iets vernomen.

Wel kwam er spoedig een Abchazisch schip met water aanmeren in Tuvalu, dat net door een droogte getroffen was, en niet lang daarna volgde de officiële erkenning, onder het motto: koehandel is ook een vorm van bilaterale samenwerking.

Maar Georgië is eveneens bedreven in 'checkbook diplomacy', zoals de Engelse term luidt. Vorige maand was de premier van Tuvalu te gast in Tbilisi. Waarschijnlijk werd hij tijdens zijn verblijf goed in de watten gelegd; in ieder geval kwam al gauw de mededeling: Tuvalu trekt zijn erkenning van Abchazië weer in.

Een paar maanden geleden had Georgië ook al succes met het beïnvloeden van Vanuatu, dat zijn erkenning eveneens introk. Zodat Abchazië nu alleen nog maar erkend wordt door Nauru, Venezuela, Nicaragua, en Rusland. En door Transnistrië, maar dat is een regio van Moldavië die in hetzelfde schuitje zit als Abchazië.

Wat betekent dit nu? Het zou kunnen dat er een wedloop volgt, waarbij kleine landjes hun erkenning veilen aan de hoogste bieder, zoals dat al eerder gebeurde tussen China en Taiwan, over de erkenning van Taiwan.

Maar het kan ook zijn, zo waarschuwt The New Republic, dat Rusland nu denkt: laat die hele poppenkast maar zitten, we annexeren de boel wel echt. Op de Krim ging dat immers ook zonder al te veel tegenstand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden