Minstens zo getalenteerd als zijn vader, de vicepresident

Hij had zijn zinnen gezet op het gouverneurschap van zijn thuisstaat Delaware, en daarna had er misschien nog wel meer ingezeten want hij had veel talenten, volgens sommigen nog meer dan zijn vader. Maar de hersenkanker waarvan hij dacht genezen te zijn kwam terug en maakte een eind aan het nog jonge leven van Beau Biden, zoon van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden. Beau was 46 jaar.

Hij had al op zeer jonge leeftijd de dood in de ogen gezien. In 1972 raakte de driejarige Beau zwaargewond bij een auto-ongeluk waarbij zijn moeder Neilia en zusje Amy van amper een jaar omkwamen. Joe Biden was kort daarvoor tot senator gekozen, hij hoorde van het ongeluk op zijn kantoor in Washington. Hij overwoog sterk om zijn politieke loopbaan te beëindigen en zich te wijden aan de opvoeding van zijn twee zonen: naast Beau overleefde ook zijn broertje Hunter het ongeluk. "Het is makkelijker een andere senator te vinden dan een andere vader voor mijn kinderen."

Maar collega's, onder wie Edward Kennedy, overtuigden Joe ervan dat hij zijn mandaat moest aanvaarden en dat hij ook daarnaast een goede vader kon zijn. Hij werd beëdigd in het ziekenhuis, naast het bed van Beau.

Na de highschool studeerde Beau, net als zijn vader, rechten aan de universiteit van Syracuse. Daarna begon hij aan een carrière in het openbaar ministerie en de rechterlijke macht, aanvankelijk op federaal niveau. Na een kort uitstapje naar een advocatenbureau werd hij in 2006 gekozen tot openbaar aanklager in zijn staat Delaware. Hij vervulde zijn functie tot tevredenheid, vier jaar later werd hij met ruime meerderheid herkozen.

In 2008 hield hij een emotionele toespraak op de Democratische conventie waarop vader Joe werd aangewezen als running mate van Barack Obama. Hij bracht het auto-ongeluk uit 1972 in herinnering en prees de houding van zijn vader destijds. Bij menig afgevaardigde rolden de tranen over de wangen.

In hetzelfde jaar vertrok Beau als militair naar Irak. Joe Biden zei bij die gelegenheid dat hij zijn zoon liever niet zag gaan, maar dat hij ook niet wilde dat een kleinzoon of kleindochter over pakweg vijftien jaar alsnog als soldaat naar het land moest omdat de situatie in Irak nog steeds wankel was. Met andere woorden: de troepenmacht waar Beau toe behoorde moest stabiliteit brengen; pas dan konden de VS een eind maken aan de militaire inmenging, zoals Obama en Biden de kiezers hadden beloofd.

Een paar jaar geleden overwoog Beau zich kandidaat te stellen voor de Senaat en in het voetspoor van zijn vader te treden. Maar hij besloot toch in Delaware te blijven. In de staat speelde een geruchtmakende zaak tegen een kinderarts die zich op grote schaal en jaren achtereen aan kinderen had vergrepen. Beau wilde als openbaar aanklager deze rechtszaak afronden. De kinderarts is inmiddels tot vele malen levenslang veroordeeld.

Maar zijn beslissing om zich niet voor de Senaat te kandideren had ook te maken met zijn gezondheid. In 2010 kreeg Beau een lichte beroerte. Een paar jaar later werd hersenkanker bij hem vastgesteld. Hij onderging bestralingen en chemokuren. Die leken succes te hebben. Dit voorjaar kwam de kanker echter terug. Tien dagen nadat hij in het ziekenhuis was opgenomen, stierf hij. Beau Biden laat zijn vrouw Hallie en twee kinderen achter.

Joseph Robinette Biden III werd geboren op 3 februari 1969 in Wilmington, Delaware, VS; hij stierf op 30 mei 2015 in Bethesda, Maryland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden