Column

Minstens een kwart van de Nederlanders denkt dat Baudet gelijk heeft met zijn ‘partijkartel’

Beeld Trouw

Als ik wil weten waar de gewone Nederlander zich zoal druk om maakt, dan kijk ik op petities.nl. Daar begint zowat iedere dag iemand een handtekeningenactie. Gisteren startte iemand een campagne voor verlichting op het fietspad tussen Waardenburg en Meteren, eergisteren een ander eentje tegen de komst van Pete Hoekstra als Amerikaans ambassadeur naar Nederland.

Twee maanden geleden begon ene Martijn een handtekeningenactie tegen voormalig GroenLinks-politica Femke Halsema als burgemeester van Amsterdam. ‘Wil je op die spaarzame mooie dag gewoon blijven barbecueën? Teken deze petitie en wellicht weten we een ramp voor Amsterdam te voorkomen.’ Sindsdien weet deze handtekeningenlijst een vaste plaats op de lijst van meest populaire acties vast te houden, wat bijzonder is, want er is helemaal geen vacature voor burgemeester van Amsterdam. Eerst komen nog gemeenteraadsverkiezingen, dan stelt de nieuwe gemeenteraad een profiel op en pas dan zou Femke Halsema eventueel een brief kunnen gaan schrijven. De barbecuezomer van 2018 is dan wellicht al voorbij.

Dat alles maakt de ondertekenaars helemaal niets uit. ‘De baantjescarrousel moet eens stoppen’, lichtte iemand nog afgelopen week zijn handtekening toe. ‘Ik word doodziek van het rondpompen van die zogenaamde bestuurders’, zegt een ander. ‘Ik teken omdat ik vind dat in dit land te veel politici hun benoeming te danken hebben aan de kartelpolitiek’, stelt een derde.

Het zou allemaal hilarisch zijn, ware het niet dat je er niet om mag lachen. Dat zei laatst nog opinie-onderzoeker Peter Kanne. Hij was nagegaan hoeveel Nederlanders denken dat Thierry Baudet gelijk heeft als hij zegt dat alle politieke banen door een kartel van gevestigde partijen worden verdeeld. Wat bleek? Een kwart van de Nederlanders, minstens. Volgens Kanne werd het tijd dat de gevestigde orde die kritiek op dat ‘partijkartel’ eens serieus gaat nemen. Let wel, zei hij, 80 procent van de burgemeesters komt van partijen die samen 40 procent van de stemmen hebben. Misschien is het wel wáár.

Garen

In ieder geval spint Baudet er garen bij, zegt Kanne, want hij geeft de argwaan een stem. Over dat kartel houdt hij nooit op.

Zelfs niet in zijn nieuwjaarswensen. Tja, sommige mensen krijgen nieuwjaarswensen van vrienden en familie, maar ik dus vooral van politici en partijen. Van Lilian Marijnissen een ‘gelukkig, gezond en strijdbaar Nieuwjaar’, van de PVV ‘vrijheid, voorspoed en veiligheid’.

Van Thierry Baudet ook de beste wensen, maar ook een oproep om nog vóór 1 januari iemand lid te maken van zijn partij. De datum doet ertoe, zegt hij, want ieder jaar verdelen politieke partijen 17 miljoen aan subsidie. Hoe meer zetels en leden, hoe meer geld. Dat zou je ordinair schooien kunnen noemen, maar bij Baudet is het anders. Hoe meer leden Forum voor Democratie heeft, schrijft hij, hoe minder er overblijft voor de kartelpartijen. Zo wordt zelfs een gift een verzetsdaad.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden