Minstens 100 doden door pijnstiller

NIJMEGEN - De pijnstiller Vioxx heeft sinds de introductie in 2000 in Nederland 100 tot 150 sterfgevallen veroorzaakt. Dit is af te leiden uit twee nieuwe studies.

Fabrikant Merck haalde Vioxx eind september van de markt, nadat uit een door het bedrijf gesponsorde studie bleek dat het middel, bij gebruik langer dan achttien maanden, hartinfarcten en beroertes kan veroorzaken.

Uit een van de nieuwe studies lijkt de duur van het gebruik minder van belang dan Merck op basis van het eigen onderzoek stelt. Daaruit volgt dat ook niet-chronische gebruikers werden blootgesteld aan het risico op cardiovasculaire bijwerkingen, zegt de Nijmeegse organisch chemicus dr. F. van Delft.

Bij een onderzoek van een wetenschapper van de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA bleek dat van 26000 Californische Vioxx-gebruikers er 68 infarcten doormaakten. Van hen overleden 18 tijdens de studie.

VERVOLG OP NEDERLAND 5

Fabrikant van pijnstiller Vioxx kende de risico's

FARMACEUTISCHE INDUSTRIE

VERVOLG VAN PAGINA 1

Een Zwitserse studie die afgelopen week in het Britse medisch vakblad The Lancet werd gepubliceerd, kwam tot 64 infarcten op ruim 21000 gebruikers.

Als deze cijfers worden toegepast op het aantal gebruikers van Vioxx in Nederland, 330000 in 2003, komt volgens Van Delft het aantal sterfgevallen hier uit op minstens 100.

Medisch directeur G. van Leijenhorst van Merkcs dochter MSD in Haarlem, zegt dat er bij het bedrijf slechts 12 Nederlandse gevallen bekend zijn van sterfte onder gebruikers van Vioxx. Van Delft: ,,Dat aantal verbaast mij niet, want sterfte door een hartinfarct of een beroerte werd natuurlijk vrijwel niet bij de fabrikant gemeld, omdat deze bijwerking onbekend was.''

Van Delft doet onderzoek naar nieuwe antibiotica en geeft aan de Nijmeegse Radboud Universiteit les in medicinale chemie. Hij vreest dat door de Vioxx-affaire geneesmiddelen, ook in Nederland, op termijn nog duurder zullen worden.

,,Er is veel kritiek op de FDA, die wist van de problemen met Vioxx en veel eerder had moeten ingrijpen.'' Van Delft verwacht dat de FDA de termijnen voor registratie van nieuwe middelen zal verlengen. ,,Fabrikanten zullen meer studies moeten gaan doen naar bijwerkingen. Die extra kosten gaan ze doorberekenen.''

De Utrechtse klinisch farmacoloog en epidemioloog prof.dr. A. de Boer zegt dat het verhoogde risico pas ontstaat na anderhalf jaar gebruik. Volgens hem kan pas een betrouwbare berekening worden gemaakt over het aantal extra hartinfarcten en doden in Nederland als bekend is hoeveel patiënten Vioxx langer dan achttien maanden hebben geslikt. De Zwitserse onderzoekers schrijven echter in The Lancet: ,,De resultaten geven aan dat ook patiënten die Vioxx slechts enkele maanden slikten risico's hebben gelopen.''

Het debâcle met Vioxx dreigt Merck in moeilijkheden te brengen. In de VS zijn honderden schadeclaims ingediend. ,,Het bedrijf staat zwaar weer te wachten'', aldus Van Delft. ,,De waarde van Merck wordt geschat op 75 miljard dollar, maar alleen al in de VS kunnen de claims oplopen tot 50 miljard.''

Recente ongelukken met geneesmiddelen wijzen uit dat er met de claims grote sommen geld gemoeid zijn. Het Duitse Bayer verloor al twee miljard dollar sinds het in 2001 de cholesterolverlager Baycol moest terugtrekken wegens ernstige bijwerkingen. Er lopen nog 8000 zaken tegen het bedrijf.

Van Delft: ,,In het geval van Vioxx komt daar nog bij dat Merck de schijn wel heel erg tegen heeft. Gebleken is dat de fabrikant al in de jaren negentig wist van de cardiovasculaire risico's, maar dit binnenskamers hield.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden