Minoes eet voortaan duurzaam

Een bekend dilemma voor voedsel-producenten: geef je voorrang aan biologische productie of aan duurzaamheid? Diervoedselmaker Yarrah ruilde de eerste voor de laatste in.

Biologische vis is niet duurzaam en wordt daarom met onmiddellijke ingang ingeruild voor vis met het MSC-label, dat staat voor duurzaam gevangen. Deze recente mededeling van Yarrah, producent van biologisch honden- en kattenvoer - de grootste in Europa - lijkt vreemd. Voor velen, consumenten vooral, is het zwarte EKO-keurmerk de top in voedingsland. Als je dat ziet op een levensmiddel kun je het gerust kopen. Je bent ingedekt tegen alle bezwaren die aan de gangbare levensmiddelen kleven.

Steeds vaker wordt geconstateerd dat dat niet het geval is. Het EKO-keurmerk zegt iets over de productie: er zijn geen bestrijdingsmiddelen en pesticiden gebruikt, er vindt geen gesleutel aan genen plaats, er worden in geval van dieren geen medicijnen gebruikt. Maar dit keurmerk zegt niets over zaken als dierenwelzijn, voedselkilometers of kinderarbeid. Zaken die consumenten wel belangrijk vinden.

Dat was Yarrah ook opgevallen en daarom besloot de diervoerproducent er iets aan te doen. "Omdat we ons assortiment wilden uitbreiden, hebben we grondig onderzoek gedaan naar wat nou eigenlijk biologische vis is", zegt Arthur Hartman, kwaliteitsmanager van Yarrah. "Volgens de Nederlandse regels is alleen kweekvis biologisch. Die keten kun je, anders dan bij vis uit zee, helemaal controleren."

Hartman werd echter niet blij van bezoeken aan kweekvisbassins. "De beesten zitten boven op elkaar gepropt in verontreinigde bassins. Ze zwemmen in hun eigen stront. Het lijkt wel een legbatterij. Wij gebruiken in enkele van onze producten zalm. Dat is een vis die in het wild solo zwemt, maar in die bassins zwemt hij gedwongen in scholen.

"Bovendien worden kweekvissen gevoerd met duurzame, maar niet-biologische vis. Je hebt drie kilo duurzame vis nodig om een kilo biologische vis te kweken. Toen dachten wij: dan kun je toch beter die duurzaam gevangen vis gebruiken?"

Yarrah concludeerde dat de regels voor biologische vis haaks staan op de eigen visie. Hartman: "We hebben ook MSC-visbedrijven bezocht en geconstateerd dat zij een mooi product voeren. Daar kunnen we achter staan. Dierenwelzijn en duurzaamheid behoren tot onze belangrijkste uitgangspunten. Het is ook onlogisch dat alleen kweekvis biologisch kan zijn en vis uit het wild niet. Dat voelt niet goed."

Woordvoerder Chris Maan van Skal, de organisatie die beoordeelt of producten voldoen aan de criteria van het EKO-keurmerk, kan wel begrip opbrengen voor de stap van Yarrah. "Men verwacht vaak meer dan het keurmerk kan waarmaken. We zijn echter gehouden aan het toepassen van de wettelijk voorgeschreven regels. Uiteraard zien we dat de wereld verandert en dat consumentenwensen inmiddels verder gaan dan louter productieregels. Er wordt gewerkt aan nieuwe regels. Daarin worden ook duurzaamheidseisen als bijvoorbeeld voedselkilometers opgenomen."

Hartman sluit niet uit dat Yarrah dan weer terugkeert naar zo'n EKO+label. De in zijn ogen ethische beslissing om het MSC-label te hanteren is voorlopig onomkeerbaar. Ook het op stapel staande duurzame ASC-keurmerk voor kweekvis zou voor Hartman geen aanleiding zijn om terug te komen op het genomen besluit. "Hoe langer je het bekijkt, hoe meer je inziet dat kweekvis eigenlijk onnatuurlijk is. Vis hoort op zee. Daarom zijn we gelukkig met ons besluit om verantwoord gevangen vis te gebruiken."

Voor Yarrah als merk is het een grote stap. Het bedrijf heeft tot nu toe altijd gepronkt met 100 procent biologische producten. Hartman: "Met dat predicaat kunnen we niet meer aan komen. Daarom hebben we er best lang over nagedacht. Je moet ook de verpakkingen aanpassen en dat kost wel iets. Wij vinden echter dat wij nu dichter bij onze uitgangspunten staan."

Voor imagoschade is Hartman niet bang. "We verkopen onze producten vooral in natuurvoedingswinkels. De vis die daar wordt verkocht is voor een groot deel MSC-vis. Ik kan daarom goed aan onze doelgroep uitleggen waarom wij zijn overgestapt van biologisch naar duurzaam."

Cijfers over de Europese markt voor honden- en kattenvoer zijn niet te vinden. Vaak worden vee- en huisdiervoer bij elkaar opgeteld. Volgens Yarrah bedroeg de omzet van huisdiervoer in de vijf grootste Europese markten - Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Spanje - vorig jaar zo'n 5 miljard euro. Het biologische deel daarvan is nog erg klein, rond een half procent, schat Yarrah.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden