Minnaar: veelzijdig en briljant

CHRISTO LELIE

klassiek

Hannes Minnaar

'Minnaaar en de dood'

****

Het thema van de Zaterdagmatinee 'Minnaar en de dood' was wel erg somber voor het feestelijke karakter van dit concert. Pianist Hannes Minnaar kreeg deze middag de Nederlandse Muziekprijs uitgereikt uit handen van minister Jet Bussemaker. Minnaar is pas de derde pianist onder de 29 topmusici die deze staatsprijs sinds 1981 ontvingen. Feitelijk stond de dood maar in twee werken centraal en treurig werd deze matinee allerminst.

In de Grote Zaal van het Concertgebouw speelde Minnaar met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Markus Stenz de Nederlandse première van Robert Zuidams 'Tanglewood Concerto', een substantieel, toegankelijk en rijk georkestreerd pianoconcert. De drie delen zijn vernoemd naar locaties van het Tanglewood Music Centre, het befaamde Noord-Amerikaanse muziekinstituut/festival, de opdrachtgever van het in 2015 geschreven werk. In het helder gecomponeerde eerste deel is er een fraaie dialoog tussen solist en orkest, waarin Minnaar zijn vleugel prachtig deed uitkomen naast en boven de rijke instrumentatie. Deel2, 'Moon over Lake Mahkeenac', een verstild 'klankmeer', werd gevolgd door een geestige en verrassend korte finale, pittig gespeeld. Dit pianoconcert, met aangename samenklanken, sloot goed aan bij de ervoor gespeelde 'Berceuse élégiaque', door Ferruccio Busoni na de dood van zijn moeder geschreven en door John Adams bewerkt. Stenz en zijn orkest vertolkten dit ontroerende werk indrukwekkend.

De veelzijdigheid van Hannes Minnaar bleek in de briljante wijze waarop hij de felle accenten, glissandi, daverende octaven en razendsnelle toonrepetities van Liszts 'Todtentanz' realiseerde. Hij blijkt niet alleen een pianist voor Bach, Brahms of Franse muziek, maar tevens een demonische Liszt-speler. Dat het orkest hier wat slordig musiceerde werd vergoed in een puntgave en spetterende vertolking van Rachmaninovs Symfonische dansen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden