Ministers voerden ‘intensief’ gesprek met Canadese topman Air France-KLM

Air France-CEO Ben Smith eerder dit jaar. Beeld EPA

Ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) hebben een ‘intensief’ gesprek gehad met Ben Smith, de bestuursvoorzitter van Air France-KLM. 

Ze hebben hem op het hart gedrukt hoe belangrijk Schiphol en KLM zijn voor de Nederlandse economie, maar wilden verder weinig kwijt over het gesprek.

Het kabinet, en het personeel van KLM, maken zich zorgen over de toekomst onder Smith. Die zou af willen van Pieter Elbers, die de Nederlandse tak van het concern runt en wiens contract binnenkort afloopt. Het kabinet wil ook de positie van Schiphol als belangrijke luchthaven binnen het concern beschermen.

Maar of Smith in het gesprek duidelijk heeft gemaakt wat zijn intenties zijn, wilde Hoekstra niet zeggen. “Het is niet netjes om te vertellen wat er precies is besproken. De crux is dat Schiphol ontzettend belangrijk is voor de Nederlandse economie. We willen zeker stellen dat dat op lange termijn gewaarborgd wordt. En KLM maakt daar een belangrijk deel van uit.”

Hoekstra benadrukte het vreemd te vinden dat nota bene de positie van Elbers ter discussie staat, terwijl KLM binnen het concern de afgelopen jaren juist goed presteerde. De discussie met Smith wordt vervolgd, aldus Hoekstra. “We zitten hier bovenop. Het was een intensief gesprek, het was het eerste gesprek en zal niet het laatste zijn.” Smith zelf gaf geen toelichting en vertrok meteen. 

Ruzie

De Canadees sprak met de ministers vanwege de onmin die bestaat tussen hem en Elbers. Smith zei vorig jaar een plek te willen in de raad van commissarissen van KLM. Elbers vond dit geen goed idee. Hij wil niet dat Smith in dit toezichthoudende orgaan ging zitten en vindt bovendien dat Smith beter eerst orde op zaken kan zetten bij het wanpresterende Air France.

Het kabinet ziet graag dat Elbers, wiens termijn binnenkort afloopt, wordt herbenoemd. Hij loodste KLM sinds zijn aantreden in het najaar van 2014 door een zware periode heen. Elbers kan niet alleen op de steun van het kabinet rekenen. Gisteren verzamelden zo'n duizend KLM-medewerkers zich voor het hoofdkantoor van KLM in Amstelveen om hun steun te betuigen aan Elbers. Een petitie waarin gepleit wordt voor zijn herbenoeming werd meer dan 25.000 keer ondertekend.

Lees ook:

Blufpoker kan KLM duur komen te staan

KLM speelt hoog spel om moederbedrijf Air France-KLM op afstand te houden. Dat is niet zonder risico.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden