Ministers sussen hun conflict over Schiphol in het Torentje

Van onze verslaggevers DEN HAAG, AMSTERDAM - Premier Kok heeft de ministers Jorritsma (verkeer en waterstaat) en De Boer (vrom) gisteren bij zich in het Torentje ontboden om hun aanvaring over Schiphol op te lossen. Volgens Jorritsma was het slechts een 'misverstand'.

Jorritsma verklaarde gisteren dat het helemaal niet haar bedoeling is om opnieuw te gedogen dat Schiphol de wet gaat overtreden. Het kabinet heeft nog geen standpunt ingenomen en als de geluidscontouren waarbinnen Schiphol moet werken inderdaad worden aangepast, dan zullen daarvoor alle procedures netjes worden gevolgd.

De Boer was dinsdag woedend over een brief van Jorritsma aan het adviesorgaan Commissie Geluidhinder Schiphol, waaruit duidelijk wordt dat Jorritsma de milieuregels voor Schiphol wil versoepelen. De Boer wist daar niets van en eiste opheldering.

Jorritsma schrijft in haar adviesaanvraag dat zij het wenselijk acht om de geluidscontour aan te passen. Omdat de procedures tijd vergen en Schiphol intussen niet aan de vraag naar vluchten kan voldoen, zou Jorritsma voor het lopende jaar een 'overgangssituatie' willen creëren. Schiphol zou op een aantal geluid-meetpunten meer herrie mogen maken. Maar ze heeft De Boer gisteren in het Torentje van de premier bezworen dat ook zij voor “de koninklijke weg” van correcte wettelijke procedures kiest.

De Tweede Kamer debatteert vandaag met de beide ministers over de zaak. Het kabinet bespreekt waarschijnlijk volgende week vrijdag het verzoek van Schiphol om meer vluchten te mogen uitvoeren dan op grond van de huidige milieueisen kan.

De diep verdeelde Commissie Geluidhinder Schiphol past voor het ”vluggertje” dat Jorritsma vraagt. “Het is al de vierde keer dat we zo'n brandje mogen blussen”, zei de voorzitter, de Noord-Hollandse gedeputeerde Friso de Zeeuw, gisteren na een ”spannende” vergadering. “Het kabinet moet eerst zijn huiswerk doen en bepalen wat de ontwikkeling mag zijn in de komende vijf jaar. Anders blijven we met een verdeelde commissie zitten waarin de luchtvaartwereld lijnrecht tegenover milieugroepen en bewoners staat. Ik hoop dat het kabinet in staat is een groter aantal vluchten te combineren met een paar winstpunten voor het milieu. Daar zijn mogelijkheden genoeg voor.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden