Ministers en militairen verdienen dik aan voedseltekort Venezuela
Al een jaar kampt olieproducent Venezuela met voedseltekorten. Toen tienduizenden inwoners deze zomer op straat protesteerden tegen het falende socialistische regime, reageerde president Nicolas Maduro door het leger de controle te geven over de voedseldistributie.
En zo kon het gebeuren dat socialistische generaals en ministers nu dik verdienen aan de honger waaraan de meeste Venezolanen inmiddels lijden. Zij staan dagelijks in lange rijen voor zo goed als lege winkels.
Middenin de nacht rijden winkeliers naar illegale markten waar militairen elk mogelijk artikel verkopen tegen honderd keer de door de regering vastgestelde prijs. "Zij bewaken grote zakken met geld", vertelt middenstander Jose Campos tegen persbureau AP. Dat sprak met zestig ambtenaren, ondernemers, arbeiders en oud-generaals.
Door de structuur van totale controle levert de zwarte voedselmarkt militairen meer geld op dan drugshandel, aldus generaal Cliver Alcala, die aan de grens werkte. Door ingezakte olieprijzen en wanbeleid moet Venezuela bijna alle voedsel importeren
In Puerto Cabello komt het meeste binnen. Schepen moeten soms blijven dobberen tot genoeg smeergeld is betaald, aldus een stuwadoor. Daarna komen de douaniers, die pas gaan inklaren als zij hun deel hebben ontvangen. Na hen volgen de militairen bij de controleposten op wegen.
Terwijl 90 procent van de bevolking te weinig te eten heeft, liggen partijen voedsel soms in de haven weg te rotten, bijvoorbeeld omdat een handelaar niet wil lappen aan corrupte ambtenaren. Een latino zakenman vertelt aan AP dat hij vele miljoenen smeergeld betaalde, onder andere aan medwerkers van voedselminister generaal Rodolfo Marco Torres. Hij verdient dat geld terug door facturen 'op te hogen' tot ver boven de marktprijs.
Justitie in de VS is begonnen met een onderzoek naar witwassen door hoge ambtenaren.
Voor bondgenoot Cuba is de crisis ook dramatisch. Het leefde vooral van oliehulp uit Caracas. Havana maakte gisteren bekend dat de economie dit jaar is gekrompen, voor het eerst in bijna 25 jaar, met bijna 1 procent. Dit terwijl het toerisme enorm in de lift zit door de Amerikaanse toenadering.
Het land exporteert suiker en nikkel, waarvan de prijzen eveneens zakten. Havana denkt dat Venezuela gaat opkrabbelen, maar het wachten lijkt vooral op het definitieve instorten van de socialistische broeders.
undefined