Ministers eens over databank

De bondsregeringen en de deelstaten zijn het opvallend snel eens geworden over nog deels in te vullen anti-terreurmaatregelen.

Al jaren woedt in Duitsland de discussie over het samenvoegen van van persoonsgegevens door politie en inlichtingendiensten. Aan dat debat is opeens een stevige zwiep gegeven toen bekend werd dat terroristen eind juli twee treinen hadden willen opblazen.

Tijdens een spoedvergadering in Berlijn kwamen minister van binnenlandse zaken Wolfgang Schaüble en zijn collega’s van de deelstaten gisteren in Berlijn bijeen, overtuigd van de noodzaak van antiterreurmaatregelen. Alleen hoe, daarover liepen de meningen nog uiteen. Gegevens van politie en inlichtingendiensten zijn in Duitsland sinds de Tweede Wereldoorlog gescheiden, vanwege de praktijken van de nazi’s. Schaüble en voorzitter Günther Beckstein, minister van Beieren, moesten laveren: tussen de conservatieven, die gegevens over geloof en werkverleden van een verdachte geboekstaafd willen zien, en de sociaal-democraten, die vrezen voor aantasting van de privacy van burgers.

Na drie uur lag er dan een compromis. Er komt een nieuwe databank, in twee delen: één met algemene gegevens over verdachten die voor iedereen toegankelijk zijn, en een meer specifiek deel, die speciaal moet worden opgevraagd.

Daarbij gaat het om eventuele betrokkenheid bij een terreurorganisatie, het overtreden van de wapenwet, geloof, bankgegevens en gebruik van telefoon en internet. Ook reisjes naar gebieden die bekendstaan als ’terroristische omgeving’ zullen in het gespecificeerde deel van de databank worden opgetekend.

Veel details over dit deel van de nieuwe antiterroristenwetgeving zijn niet duidelijk. Zo is nog onbekend welke instanties toegang krijgen tot welk deel van de databank.

Over een ander heikel punt in de antiterreurbestrijding, het cameratoezicht, kwamen de partijen niet veel verder. Alleen op stations, vliegvelden en havens wordt de de videobewaking uitgebreid. Dit tot ongenoegen van de christen-democraten, die ook in openbare ruimtes, zoals winkelcentra, toezicht willen. Overigens benadrukte minister Beckstein dat het hem hier in eerste instantie om de bestrijding van criminaliteit gaat, en niet om terreurbestrijding.

Een ander heet hangijzer is de verscherping van de toelatingsprocedure voor buitenlanders. Daarvoor hebben de ministers een werkgroep ingesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden