Uitstel

Ministeries schorten Wob-verzoek op door coronavirus

null Beeld

De procedures voor Wob-verzoeken krijgen door de coronacrisis flink wat uitstel, zo blijkt uit een brief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Journalistiek geldt als een vitaal beroep. Controlerende macht kennelijk niet, zo plaatst journalist Pieter Klein van RTL Nieuws vrijdag op Twitter. Onder zijn bericht onthult hij een brief waarin zijn Wob-verzoek wordt opgeschort door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) tot minimaal 1 juni, de datum waarop de langstlopende maatregelen van kracht zijn.

Met de zogeheten Wet openbaarheid bestuur (Wob) kunnen burgers en journalisten informatie opvragen bij overheidsinstanties, zoals gemeenten en ministeries. Overheden zijn verplicht om binnen vier weken te reageren, maar het ministerie van VWS beroept zich nu op de coronacrisis en schort het verzoek van Klein voorlopig op.

“Het bestrijden van het coronavirus en de in dat kader getroffen maatregelen vergen een enorme inzet”, staat vermeld in de brief van het ministerie. “Het verzamelen en aanleveren van de door u verzochte informatie zou op dit moment een onredelijke extra belasting voor de betrokken beleidsdirecties inhouden.” In de brief wordt verwezen naar een artikel uit de algemene wet bestuursrecht waarin staat dat het Wob-verzoek mag worden uitgesteld bij overmacht, zoals door de corona-uitbraak nu het geval is, aldus het ministerie.

Daar is Klein het mee oneens, zo gaf hij eerder deze maand al te kennen. Aanvankelijk vroeg het ministerie om zijn akkoord voor het aanhouden van zijn Wob-verzoek, maar dat weigerde hij. ’Adieu, extraparlementaire controle’, zo besluit Klein zijn bericht op Twitter.

Het besluit om het Wob-verzoek op te schorten leidde ook tot Kamervragen van D66 en GroenLinks aan minister Hugo de Jonge van VWS. “Is het op dit moment feitelijk onmogelijk om Wob-verzoeken te behandelen door uw ministerie?” vragen die partijen. Journalisten, die volgens het kabinet zelfs een ‘vitaal beroep’ uitoefenen, moeten de macht kunnen blijven controleren, vinden zij.

Ook het ministerie van Justitie behandelt voorlopig alleen verzoeken die niet met het coronavirus te maken hebben. Het ministerie van Landbouw verwacht dat Wob-verzoeken vertragingen oplopen. Er zijn minder ambtenaren beschikbaar en er loopt een aantal grote verzoeken over het stikstofdossier die veel tijd vragen. Om de achterstand weg te werken is het departement bezig met mensen op Wob-verzoeken te zetten die het wegens de coronacrisis juist minder druk hebben.

Andere ministeries gaan gewoon door met Wob-verzoeken, hoewel de corona-maatregelen wel blokkades kunnen vormen. Omdat veel ambtenaren vanuit huis werken, kan bijvoorbeeld niet iedereen bij fysieke documenten. De meeste departementen geven daarnaast aan dat het uitwerken van coronaplannen prioriteit heeft.

Lees ook:

Journalist van het Jaar-award uitgereikt aan Jan Kleinnijenhuis en Pieter Klein

En nu zijn ze het écht. Dinsdag kregen Trouw-journalist Jan Kleinnijenhuis en zijn RTL Nieuws-collega Pieter Klein het beeldje dat hoort bij hun uitverkiezing tot Journalist van het Jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden