Update

Ministerie zet subsidie Tropenmuseum stop

null Beeld

Het ministerie van Buitenlandse Zaken draait de subsidiekraan voor het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam dicht. Hierdoor dreigt het Tropenmuseum, en de bijbehorende bibliotheek en het Tropentheater, te moeten sluiten.

ANP/Redactie

Dit bevestigt een KIT-woordvoerder vandaag naar aanleiding van berichtgeving in het televisieprogramma EenVandaag.

Vanaf begin 2013 moet het KIT het zonder 20 miljoen euro subsidie van Buitenlandse Zaken stellen. In het museum is door het personeel ontzet gereageerd, zo zegt de woordvoerder.

Volgens staatssecretaris Ben Knapen is de belangrijkste reden voor de stopzetting, bezuiniging op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Het Tropenmuseum wordt voor het grootste deel betaald uit ontwikkelingsgelden. Knapen ziet een mogelijke oplossing voor het KIT in samenwerking met andere musea. Door de afschaffing van de subsidie loopt het KIT ongeveer de helft van de inkomsten mis.

Het KIT legt zich niet zonder meer bij deze beslissing neer. 'Wij zijn nog in gesprek over subsidies. Daarbij zijn andere ministeries betrokken, denk aan OCW. Het besluit van Buitenlandse Zaken staat vast, maar een sluiting, dat mag niet gebeuren!', aldus de woordvoerder.

Voorstel intrekken
De Nederlandse Museumvereniging is zeer verbaasd over de bezuinigingen die het Tropenmuseum treffen. De vereniging roept staatssecretaris Knapen op zijn voorstel in te trekken, aldus directeur Siebe Weide.

Weide vindt dat de dreigende sluiting van het Tropenmuseum strijdig is met het kabinetsbeleid, dat erop gericht is musea en erfgoed te behouden. 'Ik mis een integraal kabinetsbeleid. Knapen moet zijn beleid afstemmen met staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur', aldus Weide.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden