Ministerie: Tekort zorg valt mee

AMSTERDAM - Het ministerie van volksgezondheid plaatst kanttekeningen bij de zorgwekkende voorspellingen over het personeelstekort in de Nederlandse verpleeghuizen. Nu al bedraagt dit tekort ruim zes procent, zo berichtte Trouw gisteren. Dit komt doordat patiënten in verpleeghuizen steeds meer en ook zwaardere zorg nodig hebben.

Maatregelen zijn dringend gewenst, blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Van Loveren dat is opgesteld in opdracht van het ministerie. Het tekort aan personeel zal volgens het rapport de komende jaren verder oplopen, tot ruim 10 procent in 2002.

Het ministerie betwijfelt dit, en zegt bovendien al de nodige actie te ondernemen. “In 1998 is 65 miljoen gulden uitgetrokken voor zeker 900 extra banen in de verpleegzorg. Die heeft het bureau niet meegeteld”, zegt een woordvoerder van het ministerie.

Volgens de woordvoerder is tot het jaar 2002 ruim 2 miljard gulden extra beschikbaar voor de verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg. De Nederlandse Vereniging voor Verpleeghuiszorg (NVVz) wil dat dit geld wordt aangewend om de druk op het verpleeghuispersoneel te verlichten. Het ministerie wijst erop dit jaar daarvoor al 47 miljoen gulden extra uit te trekken.

“Dat is veel te weinig”, vindt SP-Kamerlid Agnes Kant. Zij kreeg onlangs nog een telefoontje van een verpleeghuisdirecteur, die het water aan de lippen staat. “Het is het verdelen van armoede. Het uitgangspunt is niet: welk bedrag is nodig, maar: wat mag van Zalm.”

Onvoldoende studenten zijn geinteresseerd in een opleiding in de gezondheidszorg. “En de helft van de mensen díe een zorg-opleiding volgt, kiest uiteindelijk voor een ander beroep,” zegt Kant. “Geen wonder. Er wordt niet geinvesteerd in de mensen in die sector. Zij werken zich kapot voor weinig geld, en voelen zich aan het eind van de dag schuldig om alles waar ze weer niet aan zijn toegekomen.” Kant is teleurgesteld in Paars II. “Ik had een goed plan van aanpak verwacht voor het personeelstekort in de zorg. Maar ik zie geen enkele visie.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden