Ministerie scoort laag bij ambtenaar

Bent u tevreden over uw minister van veiligheid en justitie? Is hij het boegbeeld van uw organisatie? In het tweejaarlijkse onderzoek onder de werknemers van het departement wordt van alles gevraagd. Alleen vragen over de effecten van het handelen van de bewindslieden op hun dagelijkse werk ontbreken.

Dergelijke vragen liggen overigens voor de hand. Het ministerie is in rap tempo drie bewindslieden - de ministers Ivo Opstelten en Ard van der Steur en staatssecretaris Fred Teeven - kwijtgeraakt. Het drietal sneuvelde door wat de 'bonnetjesaffaire' heet, de deal met crimineel Cees H.

De antwoorden bieden genoeg reden tot zorg. De justitieambtenaren hebben in hun ogen vaak meer te doen dan ze aankunnen. Met grote regelmaat moeten ze onder zware druk werken. Dat betekent dat er ook vaak wordt overgewerkt.

Maar heeft die inspanning nu ook een spoedig resultaat tot gevolg? Niet echt, zo luidt het antwoord van de 1300 ondervraagden. De organisatie scoort niet hoog als het op doelgerichtheid aankomt, van een toekomstvisie op de organisatie is geen sprake en als het aan komt op snel en gericht handelen valt er veel te verbeteren. Op die punten worden fikse onvoldoendes gescoord. Het is daarom niet opmerkelijk dat veel personeel nadenkt over een andere functie.

Een op de drie ambtenaren onderneemt actie of denkt er over om een andere baan te zoeken. Een op de vijf wil het departement verlaten.

Veiligheid en Justitie moet veranderen. Die conclusie is al een tijd geleden getrokken en er zijn al maatregelen genomen om de organisatie slagvaardiger te maken. Die plannen worden overigens nog maar matig gedragen. Op de vraag of de nieuwe missie duidelijk is, antwoorden de ondervraagden nogal lauw, zeg maar net voldoende. Het schort op veel plekken in de organisatie aan voldoende afstemming. Zeker als het gaat om het informeren van de ondernemingsraad is nog veel winst te boeken.

De ondervraagden bekritiseren hun werkgever zeker niet in alle opzichten. Gevraagd naar het werkplezier is de score dik voldoende. Er is sprake van voldoende afwisseling en de inhoud van het werk scoort hoog, een acht zelfs. Binnen de teams is het goed toeven, maar dat wil niet zeggen dat de onderlinge communicatie op peil is.

Het onderzoek - van november vorig jaar en gisteren geopenbaard - staat eigenlijk vol met krap aan voldoendes. Op een uitzondering na. De veruit hoogste scores worden gevonden op de vraag over ongewenste omgangsvormen. Er wordt vrijwel niet gepest, meldingen van ongewenste intimiteiten zijn er nauwelijks en datzelfde geldt voor discriminatie door collega's.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden