Ministerie piekert over drankkaart voor jongeren

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) overweegt de invoering van een leeftijdskaart voor jongeren die alcohol willen kopen. Met de kaart, op verzoek te tonen aan caféhouders en andere drankverkopers, hoopt het ministerie van VWS het drankgebruik onder jongeren terug te dringen.

Dit idee, dat in Engeland al praktijk is, bracht directeur Gezondheidsbeleid S. van Hoogstraten van VWS gisteren naar voren op de horecavakbeurs Horecava in de Rai. Daar discussieerden Tweede-Kamerleden, ambtenaren en de horecabranche over de nieuwe Drank- en Horeca Wet. Dat wetsvoorstel gaat binnen twee maanden naar de Tweede Kamer.

De belangrijkste verandering in de wet is het voorstel om de leeftijd waarop iemand bier en wijn mag kopen, te verlagen tot zestien jaar. Daarnaast stelt de regering reclamebeperking voor en een verbod op drankverkoop in tankstations en personeelskantines.

De horecabranche is fel tegen nieuwe regels en vindt dat de huidige gedragscode en zelfregulering voldoen. Voorzitter M. Claes van Koninklijk Horeca Nederland wees met een beschuldigende vinger naar andere verstrekkers van alcohol. “Wij zijn slechts verantwoordelijk voor twintig procent van de alcoholconsumptie.” Ook zei Claes oneerlijke concurrentie te vrezen doordat gemeenten in de nieuwe wet meer macht krijgen om verkoop te verbieden of vergunningen te verstrekken. Het bedrijfsschap Horeca & Catering gaf aan samen met de overheid de problemen aan te willen pakken met scholing en voorlichting.

De Horecabond FNV pleitte voor een keurmerk voor bedrijven. Dan is aan de deur zichtbaar of het personeel getraind is in sociale vaardigheden om een dronkaard verder bijschenken te weigeren. De branche geeft al twee jaar dergelijke cursussen in 'sociale hygiëne'. Het keurmerk moet ook garant staan voor goede arbeidsomstandigheden en naleving van de horeca-CAO. Het totale gemiddelde alcoholgebruik is de laatste jaren licht gedaald, behalve onder jongeren. Van de jongens drinkt 25 procent van de jongens overmatig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden