Update

Ministerie nog voorzichtig over amnestiewet Rusland

De Nederlandse Greenpeace-activist Mannes Ubels. Beeld epa
De Nederlandse Greenpeace-activist Mannes Ubels.Beeld epa

Het is op dit moment nog onduidelijk of en zo ja hoe de nieuwe amnestiewet in Rusland op de bemanning van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise van toepassing is. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat in een reactie op de amnestiewet die het Russische parlement vandaag heeft aangenomen.

Redactie

Greenpeace verwacht dat de activisten, onder wie twee Nederlanders, nu binnen afzienbare tijd Rusland kunnen verlaten. Buitenlandse Zaken is bezig zo spoedig mogelijk helderheid te krijgen over de vraag of de Greenpeace-activisten nu ook amnestie krijgen en Rusland mogen verlaten. Het departement houdt daarover voortdurend contact met de Russische autoriteiten. Minister Frans Timmermans sprak er maandag nog over met zijn Russische collega Sergej Lavrov in Brussel.

Beroemde gevangenen
Het Russische parlement stemde vandaag in met een wetsvoorstel om duizenden Russen amnestie te verlenen. De autoriteiten krijgen van de wetgever een half jaar de tijd om de amnestie uit te voeren. Russische media schatten echter dat op zijn minst beroemde gevangenen zoals de twee vrouwen van de 'protestpunkband' Pussy Riot en de activisten van Greenpeace voor het einde van het jaar zijn vrijgelaten.

De amnestiewet is van toepassing op duizenden Russen, voornamelijk minderjarigen, invaliden, veteranen, zwangere vrouwen en vrouwen met kinderen. In een van de amendementen die is opgenomen staat dat de wet ook geldt voor verdachten van 'hooliganisme', vandalisme, zoals de dertig Greenpeace-activisten.

Datzelfde geldt voor Nadezjda Tolokonnikova en Maria Alechina, de gedetineerde leden van de band Pussy Riot. Zij zitten gevangenisstraffen uit voor hooliganisme, omdat zij in de belangrijkste kathedraal van Moskou een protestlied tegen Vladimir Poetin ten gehore brachten. De twee leden van Pussy Riot zouden onder het oorspronkelijke wetsvoorstel al vrijkomen, omdat zij moeder zijn.
Pjotr Verzilov, echtgenoot van Tolokonnikova, denkt dat zijn vrouw nog dezelfde dag dat de wet van kracht wordt, waarschijnlijk donderdag, vrijkomt. Greenpeace is eveneens optimistisch, maar denkt dat het nog wel even kan duren voor de activisten naar huis kunnen.

Goed nieuws
'Dit is goed nieuws, we zullen opgelucht zijn als de opvarenden echt naar huis mogen', reageert een woordvoerder van Greenpeace in Nederland. Ze benadrukt wel dat het nog een halfjaar kan duren voordat de wet ten uitvoer is gebracht. 'Er vallen zo'n 20.000 mensen onder deze regeling en ze gaan per geval bekijken of iemand mag worden vrijgelaten. We hopen natuurlijk dat het niet zo lang gaat duren.' De activisten zitten niet meer vast, maar mogen Sint-Petersburg niet verlaten. 'Zij hebben ook families die ze al drie maanden niet kunnen zien.'

De amnestiewet neemt volgens de woordvoerder ook niet weg dat er sprake is van een 'rare gang van zaken'. 'Er wordt nu amnestie verleend voor iets wat onze mensen niet gedaan hebben. Dit is het wegpoetsen van een gerechtelijke dwaling, al zijn we wel blij met de uitkomst ervan.'

Geen strafblad
Naar schatting 25.000 gevangenen komen vervroegd vrij. Betogers houden geen strafblad aan hun veroordeling over. Alleen aanstichters en organisatoren van hevige onlusten vallen niet onder de amnestieregeling.

De autoriteiten krijgen van de wetgever een half jaar de tijd om de amnestie uit te voeren. Russische media schatten echter dat op zijn minst beroemde gevangenen zoals de vrouwen van Pussy Riot en de activisten van Greenpeace voor het einde van het jaar zijn vrijgelaten.

Nadezjda Tolokonnikova (R) en Maria Alechina, de gedetineerde leden van de band Pussy Riot. Beeld EPA
Nadezjda Tolokonnikova (R) en Maria Alechina, de gedetineerde leden van de band Pussy Riot.Beeld EPA
Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Beeld epa
Greenpeace-schip Arctic Sunrise.Beeld epa
Faiza Oulahsen afgelopen oktober in haar cel in Murmansk. Beeld epa
Faiza Oulahsen afgelopen oktober in haar cel in Murmansk.Beeld epa
President Shunji Yanai tijdens de uitspraak van het zeerechttribunaal in de zaak met de Artic Sunrise. Beeld anp
President Shunji Yanai tijdens de uitspraak van het zeerechttribunaal in de zaak met de Artic Sunrise.Beeld anp
De Nederlandse Greenpeace-activist Mannes Ubbels in een cel in de rechtbank van Sint-Petersburg. Beeld epa
De Nederlandse Greenpeace-activist Mannes Ubbels in een cel in de rechtbank van Sint-Petersburg.Beeld epa
De Australische Greenpeace-activist Colin Russel na zijn vrijlating. Beeld ap
De Australische Greenpeace-activist Colin Russel na zijn vrijlating.Beeld ap

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden