Ministerie neemt de tijd voor 'fatsoenlijk' ruimen van geiten

eehouder Henk van Loon kijkt maandag vertwijfeld naar zijn geiten die vandaag geruimd gaan worden. Het bedrijf van de veehouder is als eerste aan de beurt, omdat enkele geiten hoogdrachtig zijn en elk moment kunnen lammeren. Zo wordt voorkomen dat de Q-koortsbacterie vrijkomt bij miskramen. (ANP ED OUDENAARDEN ) Beeld
eehouder Henk van Loon kijkt maandag vertwijfeld naar zijn geiten die vandaag geruimd gaan worden. Het bedrijf van de veehouder is als eerste aan de beurt, omdat enkele geiten hoogdrachtig zijn en elk moment kunnen lammeren. Zo wordt voorkomen dat de Q-koortsbacterie vrijkomt bij miskramen. (ANP ED OUDENAARDEN )

Het ministerie van landbouw neemt bewust de tijd voor het ruimen van drachtige geiten en schapen op met Q-koorts besmette bedrijven. De ruimingen moeten in het belang van de dieren en de betrokken veehouders 'zo fatsoenlijk mogelijk' verlopen.

door George Marlet

Maandagochtend zijn om tien uur de eerste ruimingen begonnen op bedrijven in het Brabantse Vinkel, Tilburg en het Gelderse Horssen. Burgemeester Roel Augusteijn van de gemeente Maasdonk (waarvan Vinkel onderdeel is) sprak van 'een dramatische dag voor de veehouder en voor de agrarische gemeenschap'. Op het bedrijf van veehouder Van Loon worden maandag 250 geiten geruimd. Net nadat de melkwagen was vertrokken, kwam de ruimploeg het erf van Van Loon op en zette een chauffeur twee grote containers bij de stallen.

Deze week zijn ruimingen voorzien bij negen bedrijven met samen 2.200 dieren. In totaal worden 40.000 dieren bij 61 bedrijven geruimd. De operatie loopt tot ver in januari door.

Veehouders hebben inspraak hoe de ruiming verloopt. Lokale dierenartsen en artsen van de Voedsel- en warenautoriteit dienen op de bedrijven de injecties toe. De geiten en schapen krijgen eerst een verdoving en na enkele minuten een dodelijke injectie. ,,Het moet gebeuren, maar ik zou het liever ook niet doen, zegt VWA-dierenarts Thijs Companjen.

Verschillende dierenartsen weigeren om aan de ruimingen mee te werken omdat uit voorzorg ook gezonde drachtige dieren worden gedood. Ook bij de Voedsel- en warenautoriteit werken enkele dierenartsen niet mee.

VWA-medewerkers leggen de gedode dieren in een bak die naar een container wordt gereden. De dode dieren worden in gesloten containers afgevoerd naar destructiebedrijf Rendac in het Brabantse Son. De kadavers komen niet terug in de voedselketen om verspreiding van de Q-koorts-bacterie te voorkmen.

De veehouders krijgen per gedode geit een vergoeding die afhangt van leeftijd, fokwaarde en melkproductie. Belangenorganisatie LTO Nederland vindt de vergoeding 'acceptabel'. Veehouders die het niet met de vergoeding eens zijn, kunnen naar de rechter stappen. Geitenhouderijen vrezen stil te komen liggen omdat voor de overblijvende geiten een levenslang fokverbod geldt. Het ministerie van landbouw vergoedt eventuele gevolgschade niet omdat dat in strijd is met Europese regels.

Veehouders en dierenartsen kunnen desgewenst wel gebruik maken van psychosociale opvang. Het ministerie heeft dat in het draaiboek opgenomen vanwege de ervaring tijdens vorige crises met dierziekten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden