Ministerie kent geen andere constructies zoals bij Moorlags Alescon

Nog voor de affaire rond Alescon uitbarstte, werden in 2015 al verkiezingsposters met daarop directeur William Moorlag van de PvdA beklad.  Beeld Kees van de Veen
Nog voor de affaire rond Alescon uitbarstte, werden in 2015 al verkiezingsposters met daarop directeur William Moorlag van de PvdA beklad.Beeld Kees van de Veen

De constructie die werd toegepast bij sociale werkplaats Alescon wordt niet toegepast bij andere organisaties die werk bieden aan arbeidsbeperkten. 

Dit antwoordt het ministerie van sociale zaken op vragen van deze krant. "Wij kennen op dit moment geen andere SW-bedrijven met constructies vergelijkbaar met die van Alescon."

Alescon in Assen is door de rechter op de vingers getikt omdat het bedrijf arbeidsbeperkte arbeidskrachten inhuurde via een eigen uitzendbureau. Deze werknemers kregen minder loon en hadden minder rechten. Het PvdA-Kamerlid William Moorlag was tot een paar maanden geleden directeur van Alescon en staat nu onder druk om af te treden.

Heeft Alescon ongelijk?

Dat het ministerie geen andere constructies kent is interessant, omdat het huidige bestuur van Alescon eerder aanvoerde dat ook andere sociale werkplaatsen een dergelijke structuur toepassen. Alescon ging in hoger beroep.

Bovendien is het de vraag in hoeverre het ministerie op de hoogte was van de constructie die Alescon gebruikte. Tot voor kort zwaaide PvdA-leider Lodewijk Asscher als minister de scepter op het ministerie van sociale zaken. Asscher is in zijn nieuwe rol als voorzitter van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer nu de aangewezen man om te beoordelen of Moorlag als Kamerlid verder kan.

De rechter bepaalde half december dat een sociale werkplaats een uitzendbureau mag oprichten om werknemers bij andere bedrijven te detacheren. Maar het is niet toegestaan om ze bij de eigen werkplaats aan het werk te zetten. Als dat wel gebeurt, moet Alescon ze gewoon zelf in dienst nemen.

Moorlag wil niet opstappen. Hij zei eerder dat hij niks fout heeft gedaan. "Ik had geen reden te denken dat het uitzendbureau juridisch niet in de haak zou zijn." Het Kamerlid ligt onder vuur van het partijbestuur. Voorzitter Nelleke Vedelaar vindt dat Moorlag de PvdA die strijdt tegen schijnconstructies niet geloofwaardig kan vertegenwoordigen in de Kamer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden