Ministerie gaat in asielcentra voorlichten over homorechten

Via een methode die ook op scholen succesvol is, wil minister Jet Bussemaker 'een veilige sfeer' creëren. Beeld anp
Via een methode die ook op scholen succesvol is, wil minister Jet Bussemaker 'een veilige sfeer' creëren.Beeld anp

In alle asielzoekerscentra komt voorlichting over rechten van homo's. Daarvoor wordt onder meer hetzelfde informatiemateriaal gebruikt als op scholen. Het initiatief komt van het ministerie van onderwijs. Minister Jet Bussemaker (PvdA, emancipatie): "Wij mogen niet naïef zijn. Vluchtelingen komen uit landen waar rechten van vrouwen niet altijd worden gerespecteerd, waar homorechten niet vanzelfsprekend zijn. Wij maken duidelijk dat discriminatie niet wordt geduld."

Het ministerie stelt dat er goede ervaringen zijn met voorlichting over lhbt (lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender) op scholen. Bussemaker wil die methode ook in asielzoekerscentra toepassen. "Dat kan op allerlei manieren: in klasjes, in discussiegroepjes, ieder centrum zoekt een aanpak die past. Wij leveren het voorlichtingsmateriaal om sociale veiligheid te stimuleren, om het moeilijke gesprek aan te gaan en ook om homoseksuele vluchtelingen in contact te brengen met de Nederlandse lhbt-gemeenschap."

Op scholen heet deze methode Gay-Straight Alliance. Leerlingen, docenten en bestuur geven voorlichting over lhbt's en creëren, in de woorden van de minister 'een veilige sfeer waarin studenten zichzelf kunnen zijn'.

Vertrouwen
Scholen krijgen hulp van het COC, belangenorganisatie van homoseksuelen, en Bussemaker wil deze organisatie ook betrekken bij het geven van informatie aan asielzoekers. Het aanbieden van informatie kan door het Coa, maar ook door asielzoekers zelf of 'Roze in blauw', de organisatie van homoseksuele agenten. De minister organiseert binnen een paar weken een conferentie met onder meer het Coa, wethouders en het COC om afspraken te maken. "Homoseksuele vluchtelingen hebben mensen nodig die ze kunnen vertrouwen", zegt Bussemaker. "Dat doet het Coa overigens al goed; de medewerkers worden getraind in het omgaan met lhbt-problematiek."

Bussemaker signaleert dat vluchtelingen in azc's het moeilijk hebben, en 'dat het voor homo's nog veel zwaarder' is. "Die ontvluchten niet alleen een oorlog, maar ontmoeten zowel onderweg als in het land waar zij terechtkomen niet altijd de compassie die je zou wensen. "

Donderdag bezocht de minister het asielzoekerscentrum in Almere. Zij sprak daar met het Coa en met homoseksuele asielzoekers. Een beeld over hoe het gaat met lhbt-vluchtelingen had zij al. "Maar wat ik daar hoorde was indrukwekkend. Ik sprak een transgender, die als vrouw verder wil, maar op de vlucht in Turkije zo bang was dat hij zijn baard liet staan. Een ander was gevlucht omdat zijn homoseksuele vrienden zijn vermoord. Hier komt hij in het azc mensen tegen uit diezelfde Arabische wereld die hij achter zich heeft gelaten. Die moeten er soms ook niks van hebben van homo's."

Nederlandse normen en waarden
Afgelopen week liet de minister in antwoord op Kamervragen weten dat het kabinet geen voorstander is van het apart huisvesten van lhbt's. Aanleiding was het besluit van het Coa om in Amsterdam homoseksuelen tijdelijk elders onder te brengen. Volgens Bussemaker was sprake van een noodsituatie. Dan kan het tijdelijk, maar regel is dat 'de Nederlandse normen en waarden gelden in de opvang'. Als dat niet gebeurt, worden daders gestraft.

"Collega Dijkhoff van asielzaken neemt zijn aandeel als het gaat om de juridische kant van de komst van asielzoekers. Ik lever mijn portie als het gaat om emancipatie", stelt Bussemaker. Opkomen voor lhbt's ziet zij als een belangrijk onderdeel van de integratie. "Niet eerst de taal leren of een huis zoeken. Nee, onmiddellijk normen en waarden duidelijk maken. Ik wil voorkomen dat Geert Wilders de ruimte krijgt om valse tegenstellingen op te roepen. Zo van: alle asielzoekers zijn tegen rechten voor vrouwen en homoseksuelen. Want dat is onzin. We moeten zo snel mogelijk een discussie met asielzoekers voeren over hoe wij in Nederland samen leven."

Vandaag in Trouw: de homoseksuele Omar (20) vluchtte uit het azc en woont nu bij de Aalsmeerse Lianda.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden