Ministerie en landmachttop botsen over verklaring gedrag

Defensie zal de wens niet honoreren van legercommandanten om meer invloed te krijgen op het intrekken van zogeheten verklaringen van geen bezwaar (VGB) voor militairen. Zonder zo'n verklaring is werken als militair onmogelijk.

Volgens een woordvoerder van Defensie is in november een regeling van kracht geworden die er in een groot aantal gevallen automatisch toe leidt dat de commandanten wordt gevraagd een oordeel te geven over het veiligheidsrisico dat een militair vormt. In alle andere gevallen staat het de commandant vrij zijn oordeel te geven.

De discussie over de verklaring van geen bezwaar is onlangs opgelaaid door de zaak-Richard van Harskamp. Deze Irak- en Afghanistanveteraan dreigt buiten de krijgsmacht te worden gezet door twee veroordelingen voor geweldsdelicten. Deze leidden tot het intrekken van zijn VGB door de Defensietop.

De top van de landmacht is het volstrekt oneens met de behandeling die Van Harskamp krijgt. En ook de NOV, de beroeps- en vakbondsorganisatie van de officieren vindt "dat er maar een uitkomst kan zijn van het aanstaande proces bij de rechtbank Breda en dat is dat kolonel van Harskamp zijn VGB terugkrijgt en in ere hersteld wordt"..

Volgens de NOV-zegsman is "Van Harskamp inmiddels door de strafrechter, het stilstaan in zijn carrière en door de diverse berichtgeving genoeg gestraft".

De NOV zal de kolonel steunen bij de zaak die bij de bestuursrechter dient. Volgens de organisatie moet alleen worden gescreend bij functies die daar om veiligheidsredenen om vragen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden