Ministerie beveelt rechtse extremist aan voor school imams in Turkije

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - VVD en GroenLinks hebben staatssecretaris Netelenbos van onderwijs om opheldering gevraagd over het bericht dat de rechtse extremist Alfred Vierling door een ambtenaar van het ministerie van onderwijs is aanbevolen om les te geven aan een imam-opleiding in Turkije. Secretaris-generaal Holthuis van het ministerie heeft excuses aangeboden aan de Turkse gemeenschap.

Vierling was lijsttrekker van de - toen nog - Centrumpartij bij de Europese verkiezingen van 1984. Ook was hij fractiemedewerker van CD-voorzitter Janmaat. Later verliet hij de CD en richtte hij samen met Wim Vreeswijk het Nederlands Blok op. Hij heeft diverse beledigingen van de Nederlandse moslim-gemeenschap op zijn naam staan.

Berisping

De betreffende ambtenaar van onderwijs, Lutje Schipholt, heeft een berisping gekregen. Hij werkt bij het ministerie onder meer als secretaris van de Turks-Nederlandse onderwijscommissie. Als zodanig was hij benaderd door Turkse autoriteiten voor steun aan een imam-opleiding in Turkije. Jongeren die daar worden opgeleid gaan als islamitisch geestelijke in Nederland aan het werk.

Daarnaast werd de ambtenaar gevraagd om een oordeel over een aantal kandidaten die hadden gesolliciteerd op in Nederlandse bladen geplaatse vacatures bij de opleiding. Een van die kandidaten was Vierling, die solliciteerde als leraar Nederlands. Lutje Schipholt zegde geen steun aan de opleiding toe. Wel beval hij Vierling op grond van diens sollicitatie schriftelijk aan als een geschikte kandidaat.

Volgens een woordvoerster van het ministerie had Schipholt de brief nooit mogen schrijven, al was het maar omdat de Nederlandse overheid zich niet met de Turkse imam-opleiding wil bemoeien.

Het ministerie 'betreurt' de aanbeveling van Vierling. Holthuis heeft de Turkse ambassadeur in Nederland gevraagd de brief als nooit geschreven te beschouwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden