Ministerie adviseert veevervoer te beperken

Van onze redactie economie

Veemarkten gingen dicht en 3500 dieren werden afgemaakt, gisteren in de Zuiditaliaanse regio Basilicata. Ook in vier andere regio's is de zeer besmettelijke veeziekte aangetroffen. In alle gevallen betrof het dieren die afkomstig waren uit de besmettingshaard Basilicata. De epidemie zou volgens de overheid in die regio zijn uitgebroken na aanvoer van besmette dieren uit voormalig Joegoslavie, zo meldt het persbureau AGI. Vandaag vergadert het Permanent veterinair comite van de Europese Commissie over de problemen in Italie.

Het comite spreekt vandaag ook over het verbod dat de Europese Commissie eind februari afkondigde op de export van levende varkens uit Nederland. Reden voor het verbod was dat Italie in Nederlandse varkenstransporten dieren met blaasjesziekte had aangetroffen. Mogelijk beslist het comite vandaag dat Nederland onder bepaalde voorwaarden weer varkens mag exporteren. Het verbod geldt vooralsnog tot 1 april.

Een van de voorwaarden die de Europese Commissie aan Nederland wil stellen is een grootschalig bloedonderzoek onder varkens die de grens over gaan. Van alle biggen en tien procent van de slachtvarkens zou bloed getapt moeten worden om vast te stellen of de blaasjesziekte ook binnen de landsgrenzen voorkomt. De dieren kunnen de ziekte ook tijdens de reis van de varkenshouder naar de slachterij in Italie hebben opgelopen.

Volgens het ministerie van landbouw is een grootschalig bloedonderzoek praktisch onmogelijk omdat dan ongeveer 55 000 bloedmonsters per week onderzocht moeten worden. Daarbij is het volgens het ministerie een dure oplossing omdat de monsters tien gulden per stuk kosten. De Nederlandse Veterinaire dienst ziet meer in een systeem van exportcertificaten die worden uitgereikt aan bedrijven die gegarandeerd ziektevrij zijn. Daarnaast zouden strenge voorschriften aan het ontsmetten van vrachtwagens en exportplaatsen gesteld moeten worden.

De symptomen van blaasjesziekte lijken op die van mond- en klauwzeer. Omdat diagnose daarom moeilijk is, wordt ook bij besmetting met blaasjesziekte keihard opgetreden. Op zichzelf is blaasjesziekte ongevaarlijk. Mond- en klauwzeer daarentegen is uiterst besmettelijk en dodelijk voor het vee. Voor de mens zijn beide ziekten ongevaarlijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden