Minister wil strengere eisen thuisonderwijs

Godsdienst mogelijk geen grond meer kind van school te halen

Ouders die geen school kunnen vinden die bij hun levensbeschouwing past, mogen hun kinderen in de toekomst waarschijnlijk niet thuishouden. Minister Van Bijsterveldt overweegt deze kinderen niet langer vrij te stellen van de leerplicht.

De minister reageert hiermee op het plan van de ouders van 97 leerlingen van het Islamitisch College Amsterdam, dat eind dit jaar de deuren moet sluiten. Omdat andere scholen in Amsterdam en omgeving niet kunnen voldoen aan de eisen van de ouders (zoals gescheiden gymlessen), willen de ouders hun kinderen vanaf volgend schooljaar thuisonderwijs geven.

Volgens de wet mag dat. Wie binnen redelijke afstand van thuis geen school kan vinden die past bij zijn levensbeschouwing, kan een vrijstelling van de leerplicht krijgen. Vorig jaar deden ouders van ruim driehonderd kinderen dat. Dat zijn bijvoorbeeld ouders met holistische of evangelische opvattingen. Zij zorgen voor thuisonderwijs.

Maar minister Van Bijsterveldt heeft 'serieuze twijfel' of die vrijstellingsregel wel in het belang is van de betrokkenen én van de samenleving als geheel. "Het naar school gaan, gaat voor mij boven alles", schrijft zij in antwoord op Kamervragen van PvdA, PVV en CDA. Zij gaat zich daarom beraden op aanscherping van de leerplichtwet.

Eind vorig jaar zag Van Bijsterveldt overigens nog geen enkele reden de regels rond thuisonderwijs te veranderen. Er zijn geen signalen van misstanden, schreef zij destijds aan de Kamer en de meeste ouders vatten het thuisonderwijs aan hun kinderen consciëntieus op.

CDA-Kamerlid Jack Biskop, een van de vragenstellers, vindt het voornemen van de minister daarom vooralsnog een stap te ver. "Als thuisonderwijs niet tot problemen leidt, waarom zouden we er dan een streep door zetten?" Wel pleit hij voor enig toezicht op de kwaliteit van het thuisonderwijs en voor een zwaardere procedure om vrijgesteld te worden van de leerplicht.

Die procedure is nu licht. Daardoor heeft de gemeente Amsterdam geen enkel juridisch instrument om de islamitische ouders tegen te houden die thuisonderwijs wensen. De gemeente voert daarom met alle betrokken ouders gesprekken om ze op andere gedachten te brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden