Minister wil de zorg interessanter maken voor private investeerder

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers. Beeld ANP
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers.Beeld ANP

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil het voor investeringsbedrijven en pensioenfondsen aantrekkelijker maken om geld te investeren in ziekenhuizen. Ze wil zo zonder dat het de premie- en belastingbetaler geld kost, de kwaliteit en dienstverlening in de zorg vergroten.

Een ander voordeel dat de minister ziet, is dat ziekenhuizen hierdoor minder afhankelijk worden van banken, zo blijkt uit een wetsvoorstel dat Schippers donderdag naar de Tweede Kamer stuurt.

Volgens de bewindsvrouw heeft zowel de investeerder als de patiënt belang bij een goed functionerende zorginstelling. Zeker als die uitblinkt en meer patiënten trekt en betere zorg tegen een lagere prijs kan bieden.

Met haar voorstel wil Schippers de zorg interessanter maken voor private investeerders als pensioenfondsen. Die ziet ze nu wel investeren in andere economische sectoren, maar niet in de zorg. Ze komt wel met strakke voorwaarden, want in de medisch-specialistische zorg is nu de intentie van winst maken verboden.

Zo mag er de eerste drie jaar na het begin van de investering geen winst worden uitgekeerd. Winstuitkering wordt alleen toestaan na een kwaliteitstoets van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en als de financiële reserves voldoende zijn.

Eeke van der Veen (PvdA) wil geen winstuitkering in de zorg. Hij vindt dat Schippers met haar volgens hem ,,volstrekt overbodige'' plan de kat op het spek bindt. ,,De zorg is geen markt. Ziekenhuiszorg wordt betaald met premiegeld, de overheid is dus verantwoordelijk voor kwalitatief goede en betaalbare zorg.''

En: ,,Als dit de oplossing is die dit kabinet kiest om de stijgende zorgkosten op te vangen, getuigt dat van weinig interesse in de gevolgen voor de patiënt. Het kan niet zo zijn dat aandeelhouders straks zullen bepalen welke vormen van zorg een ziekenhuis gaat bieden.'' Ziekenhuizen moeten zich richten op het beter maken van patiënten en niet op het tevreden houden van aandeelhouders, vindt Van der Veen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden