Minister wil alle reizen vastleggen

null Beeld anp
Beeld anp

Minister Opstelten (veiligheid en justitie) wil de reisgegeven van alle Nederlanders opslaan. De autoriteiten kunnen zo zogenoemde djihadreizigers beter in de gaten houden. De minister zei dit gisteren naar aanleiding van de nieuwste rapportage van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Die signaleert in zijn periodieke rapportage over de terrorismedreiging voor Nederland dat een toenemend aantal Nederlandse djihadisten zich aansluit bij de aan Al-Kaida gelieerde Djabhat al-Noesra. De NCTV spreekt van een 'zorgelijke ontwikkeling'. Het is voor het eerst dat de NCTV zich zo duidelijk uitspreekt over de organisaties waar Nederlandse djihadisten terechtkomen.

Al-Noesra wordt samen met de eveneens in Syrië actieve djihadistische beweging Islamitische Staat in Irak en de Levant (Isil) door experts beschouwd als de extreemsten onder de extremen. Deze organisaties hanteren een streng rekruteringsbeleid en hun opleidingstraject is zwaarder dan dat van collega-djihadisten.

Ze worden ook wel de 'commando's onder de djihadisten' genoemd. Maar of ze net zo professioneel zijn als bijvoorbeeld een van hun tegenstanders, de sjiïtische Hezbollah in Libanon, is nog een punt van discussie. Maar Djabhat al-Noesra doet er alles aan het streven naar een wereldwijde gewelddadige djihad voor een islamitische staat kracht bij te zetten.

De NCTV noemt mede hierom het dreigingsniveau in Nederland 'substantieel'. Het conflict in Syrië trekt ook nog steeds radicale moslimjongeren uit Nederland aan voor de strijd tegen de regering-Assad en voor een islamitisch kalifaat: "In augustus nam het aantal uitreizen van Nederland naar Syrië weer toe in vergelijking met de maanden hiervoor. Het gaat inmiddels in totaal om een kleine honderd uitreizigers."

Als ze terugkeren uit Syrië zijn de Europese en in het bijzonder de Nederlandse djihadisten nog steeds een risico, denkt de NCTV, zeker als ze bij Al-Noesra of Isil hebben gevochten. De aanpak van (potentiële) djihadisten is onlangs geïntensiveerd. Zo is een djihadreis naar Syrië van drie minderjarigen verhinderd. Ook wordt door lokale bestuurders, in het onderwijs en in het jongerenwerk op straat gesproken over de aanpak van radicalisering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden