Minister Wiebes raakt taken kwijt nu het Rijk de versterking van Groningen wil versnellen

Om de boel eindelijk op gang te krijgen en belangenverstrengeling te voorkomen, schudt het kabinet de Groningse versterkingsoperatie op. Onderdeel daarvan is dat minister Eric Wiebes (economische zaken) taken moet inleveren.

Niels Markus

Voortaan stuurt de Nationaal Coördinator Groningen de versterkingsoperatie aan. De beoordeling welke huizen in welke mate versterkt worden tegen bevingen, lag eerst in handen van de Nam. Dat leidde tot protest van veel Groningers in het aardbevingsgebied. De Nam, een samenwerking tussen Shell en ExxonMobil, is immers ook verantwoordelijk voor het oppompen van het aardgas.

De Nationaal Coördinator Groningen (NCG) is een samenwerkingsverband van tien Groningse gemeenten, de provincie en de Rijksoverheid. De NCG zal voortaan het Centrum voor Veilig Wonen aansturen, dat over het herstel van woningen gaat. Daarmee komt de versterking volledig in handen van de overheid.

Voortaan beslissen gemeenten welke huizen versterkt moeten worden, in combinatie met dorps- en stadsvernieuwingen. Volgens een brief van het kabinet is het daarom ‘logisch’ dat de uitvoering voortaan bij minister Kajsa Ollongren van binnenlandse zaken komt te liggen, ‘vanwege haar verantwoordelijkheid voor onder meer decentrale overheden en woningbouw’.

Aanvankelijke lof

Minister Eric Wiebes van economische zaken blijft verantwoordelijk voor de veiligheid in het aardbevingsgebied. Wiebes had het afgelopen jaar juist meer verantwoordelijkheden gekregen in de versterkingsoperatie.

De aanvankelijke lof voor Wiebes, toen hij besloot de gaskraan volledig dicht te draaien, heeft plaatsgemaakt voor kritiek. Vooral omdat de versterkingsoperatie maar niet goed van de grond komt. Tijdens zijn wekelijkse persconferentie weersprak minister-president Mark Rutte dat de kritiek op het functioneren van Wiebes ten grondslag ligt aan de portefeuillewissel: “In Groningen gaan nu heel concreet huizen en gebouwen versterkt worden. Daar is binnenlandse zaken goed in. Ik ben tevreden over hoe Wiebes het doet. Dat het in Groningen niet zo snel gaat, ligt niet aan hem. Integendeel.”

Lees ook:

Parlementaire enquête naar aardgaswinning in Groningen

De Tweede Kamer houdt over de gaswinning in Groningen. Alle Kamerfracties steunen een motie van GroenLinks om de besluitvorming rond het oppompen van het Groningse gas te onderzoeken.

Bestuurders en bewoners waarschuwen: Groningen is murw geslagen

Aan de vooravond van een Kamerdebat over de Groningse aardbevingsproblematiek waarschuwen Groningse bestuurders en burgers de Tweede Kamer: ze hebben weinig vertrouwen meer in de minister.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden