Minister Wiebes: nieuwe aardbeving heftig voor Groningers

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het is heftig voor de bewoners om weer opgeschrikt te worden door een beving en mogelijk opnieuw te maken te krijgen met schade, zegt minister Eric Wiebes van economische zaken na de jongste aardbeving in het gaswinningsgebied in Groningen.

Redactie

De beving, die vanmorgen rond 07.00 uur werd gemeten, had een kracht van 2,5 op de schaal van Richter en is daarmee een van de zwaardere. Het epicentrum lag in Garrelsweer. Op Twitter melden veel mensen dat ze de schok goed hebben gevoeld. Een half uur later was er nog een lichte naschok.

Minister Wiebes belde zondagochtend met burgemeester Hans Engels van de gemeente Loppersum, waar de plaats Garrelsweer onder valt.

Zondag zijn volgens de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) 127 meldingen van schade binnengekomen. Zes meldingen gingen over een acuut onveilige situatie. “Hoeveel meldingen het directe effect zijn van de beving in Garrelsweer, is nog niet te zeggen", aldus de commissie.

Op 22 mei deed zich een relatief zware beving van 3,4 voor bij Westerwijtwerd. Minister Wiebes bezocht het gebied kort daarna en noemde de aardbeving daarbij ‘een bevinkje'. Die opmerking leidde tot veel commotie. Wiebes bood zijn excuses aan voor zijn opmerking, die ook door premier Rutte ‘ongelooflijk dom’ werd genoemd.

Het aantal schademeldingen in verband met de beving bij Westerwijtwerd was zondag opgelopen tot 4832. Normaal komen bij het TCMG circa 200 schademeldingen per week binnen. De afgelopen tijd waren dat er minstens 200 per dag. “De toename van het aantal meldingen na de beving bij Westerwijtwerd duurt nog steeds voort.” Volgens de commissie houdt dat mogelijk verband met het Kamerdebat van dinsdagavond over de gaswinning.

Bewoners van Garrelsweer kunnen vanmiddag in dorpshuis Weersterheem met elkaar praten over hun ervaringen, meldt RTV Noord. De bijeenkomst is een initiatief van Dorpsbelang Garrelsweer en Actieteam Aardbevingen Garrelsweer.

De bevingen in Groningen worden veroorzaakt door de gaswinning in het gebied. Een staatje van het KNMI laat zien dat zowel het aantal aardschokken als de kracht ervan in het afgelopen decennium aanzienlijk toenamen. De gaskraan wordt daarom geleidelijk dichtgedraaid. Vorig jaar daalde het aantal bevingen.

Crisis

Eind mei bracht het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) naar aanleiding van de beving bij Westerwijtwerd een advies uit over de schade-afhandeling en de versterkingsoperatie in het Groningse aardbevingsgebied. Die moeten volgens het SodM als crisis worden aangepakt, onder het gezag van één organisatie, met een eigen mandaat en budget. Ook moet de gaswinning nog sneller worden afgebouwd.

Alleen door de operatie als crisis te benaderen ‘bereik je de vereiste snelheid die nodig is voor de veiligheid van de Groningers’, stelt het SodM.

Lees alles over de aardbevingen in Noord-Nederland in ons dossier.

Lees ook:

De klap na de klap, dát doet Groningers pas pijn

Twee weken lang liep Trouw rond in Noordoost-Groningen en sprak met bewoners, ondernemers, makelaars, hypotheekadviseurs, onderzoekers en schade-experts. Vijf dagen later vond de beving in Westerwijtwerd plaats. Een verslag.

Rutte laakt ‘domme opmerking’ Wiebes

Premier Mark Rutte was niet mals over de verspreking van minister Eric Wiebes van economische zaken, op bezoek in Groningen. Die had de beving van woensdagochtend met een zwaarte van 3,4 een ‘bevinkje’ genoemd.

Rutte en Wiebes zeggen sorry, maar de Kamer blijft sceptisch over Groningen-aanpak

Tijdens een debat werden excuses gemaakt aan Groningen door premier Rutte en minister Wiebes voor de aardbevingen, maar de Kamer is niet tevreden.

Laat Wiebes met z’n ministerie verhuizen naar Groningen tot alles écht geregeld is

Het Commentaar van Trouw.: minister Eric Wiebes zou er goed aan doen zijn ministerie naar het noorden te verhuizen, net zolang tot daar de schadeafhandeling écht geregeld is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden