Minister verwacht elders meevallers

Van onze verslaggevers DEN HAAG - Minister Melkert (sociale zaken) ziet in de tegenvaller van 5,5 miljard gulden in de sociale fondsen geen aanleiding de premies voor werknemers- en volksverzekeringen te verhogen.

De dreiging van de vakcentrale CNV om uit de besturen van de sociale fondsen te stappen als de premies niet omhoog gaan, deed de bewindsman af met de opmerking dat het zo'n vaart niet zal lopen. “De sociale partners onderkennen ook het belang van gematigde premies'.

Het CNV dreigt uit de besturen op te stappen, omdat de tekorten zozeer uit de pan gerezen zijn dat er geen beleid meer te voeren valt. Bestuurder De Geus zei: “Wij vragen al jaren om aandacht voor de tekorten, maar steeds deed de politiek er schamper over. Het is extra wrang dat die aandacht er nu ineens wel is, omdat er een grote meevaller in de belastingopbrengsten te verdelen valt.

Het CNV wil een “duurzame oplossing” voor de tekorten. De premie moet omhoog tot een niveau waarmee alle kosten worden gedekt en de fondsen een verantwoord reservevermogen kunnen opbouwen. Dat mag van De Geus evenwel niet leiden tot lagere netto-inkomens, dus is een belastingverlaging tegelijk met verhoging van de premies volgens hem onontkoombaar.

Het FNV, net als het CNV vertegenwoordigd in de besturen van werkloosheids- en arbeidsongeschiktheidsfonds en in de besturen van Ziekenfondsraad en Sociale-verzekeringsbank (uitvoerder van de volksverzekeringen AOW, Nabestaandenwet en AAW), is het inhoudelijk eens met het CNV, maar denkt niet aan opstappen, aldus een woordvoerder. Te snel met opstappen dreigen noemde hij onverstandig. Een woordvoerder van de werkgeversorganisatie VNO-NCW, een derde partij uit de besturen, vindt dat het dreigement van het CNV een oplossing niet naderbij brengt.

Melkert verwacht dat tegenover de tegenvallers op korte termijn wellicht meevallers te verwachten zijn in de uitgaven voor bijstandsuitkeringen. Ergens moet immers de daling van de werkloosheid in minder uitgaven tot uitdrukking komen. Uit de eerste berekeningen blijkt echter dat het 'slechts' gaat om een meevaller van honderd miljoen gulden.

Melkert wees verder op het grote overschot in het wachtgeldfonds, het fonds waaruit de eerste zes weken werkloosheidsuitkering in sommige bedrijfstakken worden betaald.

De president van de Amsterdamse rechtbank bepaalde gisteren echter dat de bedrijfsverenigingen hun overschotten in het wachtgeldfonds mogen wegwerken door het geld terug te sluizen naar werkgevers en werknemers. De rechtbank vernietigde met die uitspraak een verbod van het College van toezicht sociale verzekeringen (CTSV).

Anders dan in het werkloosheidsfonds bestaat er in het wachtgeldfonds een groot overschot. Uit het wachtgeldfonds worden de eerste zes weken werkloosheidsuitkering betaald in bepaalde bedrijfssectoren als de metaal en de industrie. Het bestuur besloot het vermogensoverschot te verkleinen door een negatieve premie op te leggen: in plaats van premie te betalen zou er premie worden teruggegeven. Rond een half miljoen werknemers in 40 000 bedrijven profiteren daarvan. Werknemers krijgen daardoor 15 tot 150 gulden netto terug. Maandelijks kost dat twintig tot dertig miljoen gulden.

Het CTSV besloot het besluit van de bedrijfsverenigingen uit november in december te verbieden, naar verluidt onder druk van het ministerie van sociale zaken. Maar de Amsterdamse rechtbank stelde in de uitspraak van het door de bedrijfsverenigingen aangespannen kort geding dat een verbod uit december geen terugwerkende kracht kan hebben. Een woordvoerder van staatssecretaris De Grave van sociale zaken zei in een reactie dat de bewindsman zich zal beraden op stappen. Hij kan de besluiten van de bedrijfsverenigingen nog voor vernietiging bij de Kroon voordragen.

Ook voorzitter Dubbelman van de bedrijfsvereniging voor de metaalnijverheid stelde in een reactie dat het CTSV en het ministerie de slag verloren hebben, maar niet de oorlog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden