NieuwsHoger onderwijs

Minister verlengt omstreden experiment met promotiestudenten

null Beeld

Het experiment met promotiestudenten die via een beurs verbonden zijn aan een universiteit, wordt voortgezet. Dat schrijft de minister van onderwijs, Ingrid van Engelshoven, aan de Tweede Kamer. 

Het besluit is opvallend omdat ze eerder liet weten het experiment te willen beëindigen. De interesse is gering: alleen de Rijksuniversiteit Groningen wil 850 promotiestudenten aantrekken en wil dat aantal uitbreiden met nog eens 800.

De minister geeft gehoor aan een motie van CDA-Kamerlid Harry van der Molen, die begin deze maand vroeg om een tweede ronde. Die kon rekenen op een Kamermeerderheid. Concreet betekent dit dat universiteiten een aanvraag voor nieuwe promotiestudenten kunnen indienen tot 1 januari 2020, schrijft Van Engelshoven.

Gevoelig

De regeling ligt gevoelig, onder meer bij het Promovendi Netwerk Nederland, omdat promotiestudenten verkapte zelfstandigen zijn. Ze krijgen het startsalaris van een promovendus in vaste dienst, maar in tegenstelling tot de werknemers stijgt het salaris jaarlijks niet en is de sociale zekerheid beperkt. Het in dienst nemen van promotiestudenten scheelt instellingen aan loonkosten.

Voor voormalig minister Jet Bussemaker gaven de inhoudelijke verschillen de doorslag om het experiment in 2016 te starten. Zo zouden promotiestudenten meer vrijheid hebben om hun onderzoek te kiezen, hoeven ze geen onderwijs te geven en worden ze door hun begeleiders vrijer gelaten bij het uitvoeren van hun onderzoek.

Van Engelshoven geeft in haar brief nog geen eindoordeel over het experiment, dat doet ze pas in 2021.

Lees ook:

Universiteit Groningen is niet eerlijk over onderzoek studentpromovendi
De Rijksuniversiteit Groningen (RuG) houdt informatie over studentpromovendi achter de hand. Heel kwalijk, zegt het Promovendi Netwerk Nederland.

‘De promovendus die tegen het zere been van de hoogleraar schopt, vliegt eruit’
Twee onderzoeken schetsen een verontrustend beeld over de werksfeer op universiteiten. Vooral de verhouding tussen hoogleraar en promovendi schuurt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden